NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 9 nummer 53, december 2017
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

De media over de conferentie: Universiteit Peking over vermoorde bisschop Schraven en gezellen


Een opmerkelijke conclusie op het einde van een driedaagse conferentie op de universiteit van Peking eind oktober: 'Veel missionarissen in China toonden tijdens de Japanse inval in China in de Tweede Wereldoorlog een grote liefde voor het Chinese volk, ja zij werden zelfs op een gruwelijke wijze vermoord bij de verdediging van Chinese vrouwen en kinderen tegen het geweld van binnendringende soldaten'. Deze belangrijke erkenning komt van wetenschappers en professoren van de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen, het grootste historisch en sociaal onderzoekscentrum in de Volksrepubliek China, de denktank van de overheid in Peking.

De conferentie vond plaats naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de zgn. 'massamoord van Zhengding', waarbij drie Nederlanders omkwamen. De conferentie spitste zich toe op 'een van de sterkste en meest indrukwekkende uitingen van liefde tegenover het Chinese volk', het verhaal van bisschop Frans Schraven (uit Lottum) en 8 anderen, die gedood werden door de Japanse soldaten bij hun poging om meer dan 200 Chinese meisjes te verdedigen die de militairen als seksslavinnen wilden hebben. Als straf voor hun weigering werden zij door de Japanse bezetters levend verbrand.

Academici, historici en politieke vertegenwoordigers erkenden tijdens de conferentie de bijdrage die de katholieke kerk in China tijdens de Japanse oorlog aan het volk leverde. Diverse interventies gingen zelfs verder en spraken over de bijdrage van missionarissen in het algemeen aan de ontwikkeling van de Chinese samenleving, speciaal op het terrein van opvoeding, cultuur en caritatief werk ten gunste van de meest hulpbehoevenden.

 

In het midden priester J.B.Zhang, een van de
organisatoren van de conferentie.
Uiterst rechts de vicaris-generaal van het
bisdom Peking, geboren in Zhengding.

Professor Li Qiu Ling van de universiteit van Peking bepleitte objectief en rechtvaardig te kijken naar de geloofsfactor bij de bezieling van hun werk en initiatieven. Hun sociale bijdrage was geen abstracte humanitaire impuls. Vanuit hun geloof hielpen zij duizenden vrouwen en kinderen in gevaar. 'Hun geloof wekte in hen die grote liefde en humanitaire geest op'.

Functioneren deze missionarissen als breekijzer bij de afbraak van het vastgeroeste negatieve imago van missionarissen in China? Immers, de officiële lezing van de Chinese autoriteiten over missionarissen in China luidt, dat zij uitbuiters waren van het volk en handlangers van de koloniale, imperialistische machten. De conferentie maakte duidelijk dat het scheldwoord 'imperialisten en kolonialisten' niet zonder meer van toepassing is op de drie Nederlanders die hun leven gaven voor de Chinezen. De erkenning van de humanitaire bijdrage van de missionarissen aan het Chinese volk in aanwezigheid van politieke vertegenwoordigers is een belangrijke bijdrage aan het nuanceren van de officiële lezing over de missionarissen bij de communistische autoriteiten in China. Hierin kan deze conferentie baanbrekend worden genoemd.