PERSBERICHT

Bedevaartsreis naar China

Bij het woord bedevaart denkt iedereen meteen aan Lourdes of Fatima of wellicht aan Santiago de Compostella, Jeruzalem of Rome. Misschien wordt in Noord-Limburg even gedacht aan klein-Lourdes in Tienray, maar wie verbindt bedevaart met China? En toch vertrekt er op 16 oktober een groep bedevaartgangers naar dat land onder begeleiding van de hulpbisschop van Roermond Mgr. Everhard de Jong. Het initiatief ligt bij bisschop Wiertz van Roermond, die in januari bij de slotsessie van de kerkelijke rechtbank voor de zaligverklaring van de in China vermoorde Lottumse bisschop Frans Schraven te kennen gaf graag op bedevaart naar China te willen. Het was zijn groot verlangen de plek te kinderen aan het werkbezoeken waar Frans Schraven vermoord is. Zijn gezondheid belet hem naar China te gaan en zijn hulpbisschop neemt zijn stokje over. Een groep van 15 bedevaartgangers sluit zich bij de bisschop aan. De deelnemers zijn afkomstig uit heel Nederland. Verschillenden onder hen zijn familieleden van de martelaren, anderen hebben deelgenomen aan het kunstwerk dat in 2012 in de gedenkkapel van Broekhuizenvorst werd gerealiseerd, onder wie de kunstenaar pater Jan Haen zelf. Vooral voor hem wordt het een bijzondere reis: 'Ik heb me de afgelopen jaren uitvoerig in het leven en de persoon van bisschop Schraven verdiept en een band met hem gekregen. Ik ben diep onder de indruk geraakt door zijn heldhaftig getuigenis. Nu wil ik graag met eigen ogen gaan kijken, waar dat deze bijzondere persoon geleefd heeft en vermoord is'. De twaalfdaagse reis gaat eerst naar het bisdom waar de neef en wijbisschop van bisschop Schraven de uit Maashees afkomstige bisschop Frans Geurts 40 jaar lang bisschop is geweest. In dat bisdom hebben zo'n 30 Nederlandse missionarissen onder wie diverse Limburgers, o.a. bisschop Lebouille uit Hoensbroek jarenlang gewerkt. Het zal een ontroerende ontmoeting worden, omdat nog veel oudere Chinezen zich deze Nederlanders en vooral de bisschoppen goed herinneren. Als familieleden zullen ze ontvangen worden. De bedevaartsreis is helemaal ingebed in ene bredere kennismaking met het land China. Zo worden bezienswaardigheden in Beijing bezocht en is een bezoek aan het wereldberoemde terracottaleger in Xi'an in het programma opgenomen. Het hoogtepunt is natuurlijk het bezoek aan de stad Zhengding waar bisschop Frans Schraven jarenlang werkzaam is geweest waaronder 17 jaar als bisschop. In de planning zijn drie bijzonder plaatsen opgenomen. Een bezoek aan de pagode waarbij de 9 martelaren na marteling zijn verbrand, een bezoek aan de plek waar de onverbrande beenderen aan jaar later zijn begraven en natuurlijk een bezoek aan de vroegere missieresidentie waar Frans Schraven bij de verovering van de stad door het Japanse leger duizenden vluchtelingen, vooral vrouwen en meisjes bescherming bood. Die bescherming werd Frans Schraven fataal.
Op dat terrein werd na de moord een monument opgericht door het Japanse leger. Een monument dat de woelige geschiedenis van China wonderwel heeft doorstaan. Een hoogtepunt zal ongetwijfeld de onthulling van dat monument na de recente renovatie zijn. Het einde van de bedevaartsreis valt samen met een conferentie die twee universiteiten organiseren, waarbij de massamoord van Zhengding centraal staat. Vanuit de hele wereld zullen gasten naar Zhengding komen om mede hun licht op de geschiedenis van deze gruwelijke moord te laten schijnen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van China dat in het openbaar over deze kwestie op wetenschappelijk niveau gesproken gaat worden. Kenners noemen het een doorbraak. Vanuit Nederland zullen drie onderzoekers een bijdrage aan de conferentie leveren. Bisschop de Jong zal een openingswoord spreken.
In China wordt er naar uitgekeken om de pelgrims in Zhengding te ontvangen. Voor hen wordt het een rijke en onvergetelijke ervaring te mogen treden in de voetsporen van deze grote Limburger bisschop Frans Schraven.

terug naar het archief