PERSBERICHT

Bedevaartsreis naar China

ROERMOND - Hulpbisschop Everard de Jong is deze week voor een pelgrimsreis van twee weken naar China vertrokken. Hij gaat mee met 15 pelgrims uit Limburg, die er in de voetsporen treden van de Limburgse missiebisschop Frans Schraven. Deze werd daar 77 jaar geleden met acht gezellen op gruwelijke wijze vermoord. Dat maakte het bisdom Roermond vandaag bekend.kinderen aan het werkMomenteel loopt een zaligverklaringsproces voor hen. Verder houdt de hulpbisschop een lezing bij een speciale conferentie die in Zhengding ter herdenking van de massamoord wordt gehouden.
Mgr. Schraven en gezellen werden op 9 oktober 1937 in Chengtingfu (het huidige Zhending) op gruwelijke wijze vermoord door soldaten van het Japanse bezettingsleger. Hun weigering om Chinese vrouwen uit te leveren moesten zij met de dood bekopen. De nadere zaligverklaring vormt de reden voor de Noord-Limburgse Mgr. Schravenstichting om een pelgrimstocht naar China te organiseren. Die begon gisteren na een vlucht vanuit Brussel naar Beijing, en tot 31 oktober duurt.

De reis gaat eerst naar het bisdom waar de neef en wijbisschop van bisschop Schraven, de uit Maashees afkomstige bisschop Frans Geurts veertig jaar lang bisschop is geweest. In dat bisdom hebben zo'n dertig Nederlandse missionarissen, onder wie een aantal Limburgers zoals bisschop Lebouille uit Hoensbroek, jarenlang gewerkt. Hier staat ook een ontmoeting gepland met oudere Chinezen die zich deze Nederlanders en vooral de bisschoppen goed herinneren.

Tijdens de reis worden ook bezienswaardigheden in Beijing bezocht en is een bezoek aan het wereldberoemde terracottaleger in Xi'an in het programma opgenomen. Het hoogtepunt van de reis vormt het bezoek aan de stad Zhengding, waar bisschop Frans Schraven jarenlang werkzaam is geweest, waarvan zeventien jaar als bisschop. In de planning zijn drie bijzondere plekken opgenomen. Een bezoek aan de pagode waarbij de negen martelaren na hun marteling zijn verbrand, een bezoek aan de plek waar de onverbrande beenderen een jaar later zijn begraven en een bezoek aan de vroegere missieresidentie waar Frans Schraven bij de verovering van de stad door het Japanse leger duizenden vluchtelingen, vooral vrouwen en meisjes bescherming bood, een bescherming die hem fataal werd. Op dat terrein werd na de moord een monument opgericht door het Japanse leger; een monument dat de woelige geschiedenis van China heeft doorstaan.

Het einde van de bedevaartsreis valt samen met een conferentie die twee universiteiten organiseren, waarbij de massamoord van Zhengding centraal staat. Vanuit de hele wereld zullen gasten naar Zhengding komen om mede hun licht op de geschiedenis van deze gruwelijke moord te laten schijnen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van China dat in het openbaar over deze kwestie op wetenschappelijk niveau gesproken gaat worden. Kenners noemen het een doorbraak. Vanuit Nederland zullen drie onderzoekers een bijdrage aan de conferentie leveren. Bisschop de Jong zal een openingswoord spreken.

terug naar het archief