‘WONDEREN’ IN HET BISDOM VAN MGR. SCHRAVEN IN CHINA

Met grote letters verscheen onlangs in de wereldpers het bericht over een ‘wonder’ in het vroeger bisdom Zhengding van Mgr. Schraven in China. Deze Lottumse bisschop werd daar in 1937 op gruwelijke wijze vermoord. Zijn tachtigjarige opvolger, Mgr. Julius Jia Zhiguo, van de ondergrondse katholieke kerk, kwam de afgelopen jaren regelmatig in de nieuws vanwege zijn trouw aan de paus van Rome en zijn weigering om lid te worden van de ‘Chinese Patriottische Katholieke Associatie&rsquo, die helemaal gecontroleerd wordt door de Chinese autoriteiten en onafhankelijkheid van de paus voorstaat. kinderen aan het werk

Tientallen keren werd bisschop Julius Jia door de politie opgepakt en soms korte en dan weer lange tijd ‘op vakantie’ (d.w.z. hersenspoeling en indoctrinatie) gestuurd om hem via Chinese gangbare methodes te dwingen zijn verzet op te geven. Juist de laatste maanden staan ondergrondse bisschoppen en priesters weer onder zware druk en worden vaak gevangen gezet. Vanwege zijn loyaliteit aan de paus staat bisschop Jia nu al jarenlang onder huisarrest. Hem wordt wel toegestaan om in zijn bisschopskerk de eucharistie te vieren.

Bij gelegenheid van de opening van het Heilig Jaar in Rome, opende ook bisschop Jia in zijn ‘kathedraal’ een ‘Heilige Deur’, zoals de paus in Rome en alle bisschoppen wereldwijd. Het wonder gebeurde dat 10.000 Chinese gelovigen van soms honderden kilometers afstand bijeengekomen, werd toegestaan om deze gebeurtenis mee te vieren, terwijl de politie voor de kerk stond en agenten in burger zich onder de gelovigen mengden. Niets gebeurde, geen enkele arrestatie door de politie. ‘Het is een wonder! Het is bescherming van de hemel!’, zo getuigden gelovigen na afloop. Een wonder dat de politie zo’n massamanifestatie toeliet en dat de ondergrondse bisschop Jia werd toegestaan deze opening van het Heilig jaar die 4 uur duurde mocht leiden. Een zuster verklaarde: ‘Het is verbazingwekkend dat zo veel mensen zo lang bij elkaar mochten zijn zonder arrestaties’.

Bisschop Jia is niet alleen bekend vanwege zijn onverzettelijke trouw aan de paus, maar vooral ook vanwege zijn barmhartige levenshouding. Jarenlang verzorgt hij, samen met zusters en gelovigen, op zijn verblijfplaats 200 weeskinderen en gehandicapte mensen. Hij brengt daarmee in praktijk wat de paus dit jubileumjaar van barmhartigheid voor ogen staat. Bisschop Jia komt er openlijk voor uit dat hij zich laat leiden door het voorbeeld van bisschop Frans Schraven, die opkwam en zijn leven gaf voor mensen en menselijke waardigheid.

Een eerder ‘wonder’ in hetzelfde bisdom vond een jaar geleden plaats toen de Chinese autoriteiten aan universiteiten toestemming gaven een conferentie te organiseren over de moord op bisschop Schraven en gezellen. Zo verwoordden organisatoren van deze conferentie onlangs bij hun terugblik op deze gebeurtenis. Het was voor het eerst sinds de communistische machtsovername in China dat op een positieve manier over missionarissen gesproken mocht worden. Volgens de nog steeds gangbare officiĆ«le lezing van de Chinese autoriteiten zijn missionarissen ‘uitbuiters van het volk’ en ‘agenten van het west imperialisme’. Ondanks dat zijn ook in het communistische China de ‘wonderen’ nog niet de wereld uit.

terug naar het archief | terug naar de startpagina