PERSBERICHT
‘Het Chinese volk dankt Limburgse bisschop‘

Met deze woorden sloot op zaterdag 19 augustus de Chinese bisschop  Ma Yinglin zijn historische bezoek af aan de Mgr. Schraven Gedenkkapel in Broekhuizenvorst. Samen met zijn collega-bisschop Meng Qinglu  en professor Tan waren zij diep onder de indruk van het levensverhaal van bisschop Frans Schraven en zijn moedige en heldhaftige optreden voor de waardigheid van de vrouw in China. Een daad die hij met een gruwelijke dood moest bekopen. De Chinese gasten kregen door kunstenaar pater Jan Haen uitvoerig uiteen gezet wat hem met het grote en kleurrijke kunstwerk in de Gedenkkapel voor ogen staat: eerbied voor het leven van  mannen én vrouwen. Voor die overtuiging gaf Mgr. Schraven zijn leven.  ‘Er gaat een appel uit van dit verhaal aan ons’, beklemtoonde Haen.  In aanwezigheid van deken Alexander de Graaf Woutering van Horst en pastoor Verheggen van de parochiefederatie en andere gasten werd   geluisterd naar zijn enthousiaste en doorleefde uitleg. Pater Jeroom Heyndrickx van het Chinese Verbiest Instituut van de universiteit van Leuven benadrukte  het grote belang van wat in Broekhuizenvorst gebeurt voor de ontwikkeling in het huidige China.
In soortgelijke bewoordingen beaamde deken de Graaf Woutering de betekenis van de Gedenkkapel.
Bij het hart van de gedenkkapel waar as van de negen martelaren wordt bewaard, baden alle aanwezigen voor de zaligverklaring van bisschop Schraven en zongen de Chinese gasten het Onze Vader in het Chinees. Afgesloten werd met de gebruikelijke Chinese kowtow (buigingen)  als eerbetoon aan bisschop Schraven en gezellen.

In het gastenboek van de Gedenkkapel schreef de kleine  bisschop Ma met zijn vriendelijke ogen de woorden: ’Het Chinese volk dankt bisschop Schraven, de Chinese kerk herdenkt u en vraagt u voor China te bidden’.  Een opmerkelijke tekst waarin bisschop Schraven in zijn vroegere woonplaats Broekhuizenvorst rechtstreeks wordt aangesproken. Tijdens een afsluitende lunch op Kaldenbroek in Lottum, het geboortehuis van bisschop Schraven vertelt Mgr. Ma hoe hij in China probeert belanghebbende instanties te overtuigen van de waarheid van de marteldood van bisschop Schraven.
Een historisch, maar ook emotioneel bezoek van bijzondere gasten aan het kleine dorp van een grote oud-dorpsbewoner

terug naar het archief | terug naar de startpagina