PERSBERICHT
zaterdag 30 juni 2018: Mgr. Schravenwandeling van Lottum naar o.m. de Gedenkkapel in Broekhuizenvorst


Op zaterdag 30 juni a.s. organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden samen met de mgr. Schravenstichting een wandeling vanuit Lottum naar twee pelgrimsoorden: voordat ‘Klein Lourdes’ in Tienray wordt bezocht gaan de pelgrims eerst naar Broekhuizenvorst voor een bezoek aan de gedachteniskapel van de uit Lottum afkomstige mgr. Frans Schraven, die ruim 80 jaar geleden in China werd vermoord.

Frans Schraven (geb 13 oktober 1873), groeide op in Broekhuizenvorst. Hij trad in bij de lazaristen en kort na zijn priesterwijding in 1899 vertrok hij als missionaris naar China. In 1921 werd hij bisschop en apostolisch vicaris in het huidige Zhengding. Op 9 oktober 1937 werd hij samen met acht gezellen op gruwelijke wijze vermoord door het Japanse leger, vanwege zijn weigering om vrouwelijke vluchtelingen als ‘troostmeisjes’ ter beschikking te stellen. Onlangs is in Rome het proces tot zaligverklaring ingezet.
In 2012 is in de kerk van Broekhuizenvorst een gedenkkapel ingericht met o.a. schilderingen van de priester-kunstenaar Jan Haen die de marteldood uitbeeldde van de negen verdedigers van weerloze vrouwen.

Om 10.30 uur is het vertrek vanaf de Markt van het Rozendorp Lottum. De groepswandeling gaat via Arcen (overkant van de Maas) terug de Maas over naar de Gedenkkapel in Broekhuizenvorst. Na een bezinning rond de schildering van de marteldood van bisschop Schraven en zijn gezellen, gaat de wandeling verder via Swolgen naar het Mariaoord 'Klein Lourdes' in Tienray, waar ook een bezinningsmoment is.
Na de 12 km van Lottum naar Tienray volgen nog 8 km door prachtige bossen en langs vennen terug naar rozendorp Lottum, waar de aankomst zal zijn rond 17.00 uur.

Lottum, Broekhuizenvorst, Swolgen en Tienray liggen aan buslijn 88 Venlo-Venray (uurdienst) waardoor Lottum gemakkelijk bereikbaar is met openbaar vervoer, maar waardoor de wandeling ook ingekort kan worden tot 6, 8 of 12 km.

Wie mee wil wandelen hoeft zich niet vooraf aan te melden; om 10.30 uur aanwezig zijn bij de kerk aan de Markt van Lottum is voldoende. Deelname is gratis.

Voor meer informatie: www.spvlimburg.nl en www.mgrschraven.nl

terug naar het archief | terug naar de startpagina