Mgr. Schraventocht 20211009

Zaterdag 9 oktober 2021:  Mgr. Schravenwandeling

van Lottum naar o.m. de Gedenkkapel in Broekhuizenvorst

Op de dag dat het 84 jaar geleden is dat in China de uit Lottum afkomstige bisschop mgr. Frans Schraven in China vermoord werd, organiseert de mgr. Schravenstichting samen met de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden een wandeling vanuit zijn geboorteplaats  naar Broekhuizenvorst, waar een gedachteniskapel aan hem en zijn eveneens vermoorde metgezellen is gewijd.
Wie wil kan na deze eerste 6 km verder meewandelen via Swolgen naar het Mariaoord ‘Klein Lourdes in Tienray (vanaf Lottum 12 km). Vanuit beide pelgrimsoorden kan men de rechtstreekse bus terugnemen naar Lottum, maar ook door bossen en langs vennen 8 km terugwandelen naar het vertrekpunt. In totaal is de tocht dan 20 km lang.

De lazarist Frans Schraven (geb. 13 oktober 1873) vertrok na zijn priesterwijding in 1899 als missionaris naar China. In 1921 werd hij bisschop en apostolisch vicaris in het huidige Zhengding. Op 9 oktober 1937 werd hij samen met acht gezellen op gruwelijke wijze door het Japanse leger vermoord, omdat hij weigerde vrouwelijke vluchtelingen als ‘troostmeisjes’ ter beschikking te stellen. Enkele jaren geleden is in Rome het proces tot zaligverklaring ingezet.
Sinds 2012 kent de kerk van Broekhuizenvorst een gedenkkapel met schilderingen van Jan Haen over het leven en de marteldood van de negen verdedigers van weerloze vrouwen.

Op zaterdag 9 oktober a.s. vertrekken de wandelaars om 10.30 uur vanaf de parochiekerk aan de Markt van het Rozendorp Lottum. Daar is een grote parkeerplaats, maar zijn ook de bushaltes van Arrivalijn 88 (uursdienst Venlo-Venray).  De groepswandeling gaat via Arcen (overkant van de Maas) terug de Maas over naar Broekhuizenvorst voor een moment van bezinning in de gedachteniskapel aldaar. Via Swolgen gaat de wandeling verder naar 'Klein Lourdes' in Tienray. Deze drie plaatsen liggen aan de genoemde buslijn 88, waardoor men gemakkelijk weer terug kan gaan naar het startpunt.  Wie aan de gehele rondwandeling van 20 km meedoet, is na een mooie natuurwandeling rond 17.00 uur terug in Lottum.

Het ziet ernaar uit dat begin oktober coronamaatregelen zijn versoepeld. Dan is vooraanmelding niet nodig. Op tijd (10.30 uur) bij de kerk in Lottum zijn is voldoende. Waarschijnlijk is in het openbaar vervoer nog een mondkapje nodig. ■  Voor wie vanuit Zuid-Limburg mee wil wandelen, zijn misschien meerijd-afspraken te maken. Meld je bij h.erinkveld@redemptoristen.nl.


Enkele pelgrimsorganisaties hebben samen oktober uitgeroepen tot Maand van de Pelgrim. Zie voor meer informatie over deze tocht en andere activiteiten in oktober 2021: www.maandvandepelgrim.nl

banner pelgrim

terug naar het archief | terug naar de startpagina