Gedenkkapel in de parochiekerk van Broekhuizenvorst

Een aantal jaren geleden ontstond het idee om in de parochiekerk te Broekhuizenvorst een gedenkkapel te realiseren voor Mgr. Schraven en gezellen en voor hen die geschonden zijn door (seksueel) geweld.

Priester-kunstenaar Jan Haen CssR M.A. maakte een ontwerp en bracht de marteldood van Bisschop Schraven en zijn gezellen tot leven op vier prachtige panelen, geplaatst tegen de volle lengte van de muren aan beide zijden.
In de zomer van 2012 is de gedenkkapel tot stand gekomen in het noordelijk transept van deze kerk met een eerste vermelding in 1214.

plattegrond

Met de hulp van zo’n honderd vrijwilligers is 6 weken lang gewerkt aan vier grote panelen van 3,50 m x 3,00 m om het ontwerp in te kleuren.

Het verhaal van hun marteldood (middendeel) wordt op een unieke manier verbonden met oeroude verhalen en het thema‚ “omgaan met vrouwen“ gehouden tegen het licht van wat we ervan maken in de bovenste helft van de panelen. Het leven van ieder mens met zijn uniek verhaal drijft op de levensstroom in de onderste helft van de panelen.

Ontwerp voor Kapel 2010 - mgr

Bisschop Schraven verdedigt vrouwen.  Geblinddoekt worden de negen martelaren weggevoerd
en naderhand prijs gegeven aan het vuur. (middendeel van het tweede paneel)

Realisatie kunstwerk

Portretschilderingen

U vindt een foto reportage over het realiseren van het kunstwerk in  Nieuwsbrief 18a 2012 en Nieuwsbrief 18c 2012 en Nieuwsbrief 19 september 2012.
Kijk daarvoor onder de rubriek ‘ Nieuwsbrief’ van deze website.


Inzegening van de kapel

Op zondag 14 oktober is de kapel ingezegend door de Chinese aartsbisschop Savio Hon Tai fai in aanwezigheid van hulpbisschop Mgr. Everardus de Jong van bisdom Roermond en abt Bernardus van de trappistenabdij van Koningshoeven uit Berkel Enschot (namens de trappisten) en lazaristen en familieleden uit de landen, waar de martelaren vandaan kwamen.
De as van de martelaren kreeg een vaste plek. Op die dag was er ook een Japanse priester, die namens de Japanse Bisschoppenconferentie excuses aanbood voor de moord toendertijd en de wreedheden door de Japanners begaan.

Voor een uitgebreider verslag, zie page Actueel of klik hier

Portretten Portretten_zegening
Portretten_bewieroken ACB_wierook_paneel Wierook_toevoegen


As_schrijn_plaatsenBezoek aan de Gedenkkapel

De kerk kunt u echt niet missen in het kleine dorp aan de rivier de Maas tussen Venlo en Venray. Als het donker is, wordt deze kerk mooi in de schijnwerpers gezet.
Overdag ziet u een kunstig gelegd keitjespatroon met diverse metafora bij onder andere de voormalige pastorie en kosterswoning aan de achterkant van de kerk.  Ook het marktplein is met die Maasstenen gelegd.
In de kerk is, behalve het gebrandschilderde raam met het wapen van Mgr. Schraven ook aanwezig een schilderij van Mgr. Schraven van de hand van mevr. Isabel Bakker-Schraven. Druk hier voor details betreffende de kerk in Broekhuizenvorst.

De gedenkkapel is dagelijks toegankelijk tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Er bestaat de mogelijkheid de kapel te bezoeken door een afspraak te maken via: rondjekapel@gmail.com

Het bezoekadres van de kapel is: Kerkstraat 9, 5871 AP Broekhuizenvorst in Nederlands Limburg.