NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 6 nummer 27, december 2013
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

 

Chinese professor: "Frans Schraven heldhaftige redder van vluchtelingen"

‘De moord op bisschop Schraven vanwege zijn bescherming van vluchtelingen is niet zomaar een incident geweest’, zo betoogt een Chinese professor in de geschiedenis aan de universiteit van Shijiazhuang. ‘Zijn optreden weerspiegelt zijn morele karakter’. Na zijn bisschopswijding vonden rond Zhending diverse oorlogen plaats en Schraven maakte van zijn missieterrein een toevluchtsoord voor vluchtelingen. Professor Xiaochen Li deed onderzoek naar de massamoord van Zhending en schreef er afgelopen jaar een artikel over. Zij baseert zich op slechts één Chinese bron. In 1946 (9 jaren na de moord) verschenen achtereenvolgens twaalf artikelen in een krant in de stad Tianjin.

In haar artikel komen onbekende gegevens aan het licht. Zo wordt gezegd dat de buitenlandse ambassade (Frans of Nederlands?) Frans Schraven adviseerde bij de komst van het Japanse leger met zijn medewerkers te vluchten. Bij het horen van dat bericht werden de vluchtelingen echt bang en voelden zich onzeker over hun toekomst. Frans Schraven liet publiekelijk bekend maken: “Ik zal nooit ergens anders heengaan en ik besluit leiding te geven aan de missionarissen om schouder aan schouder naast de vluchtelingen te staan en ik ben bereid door water en vuur te gaan ter wille van de vluchtelingen”. De heldhaftige daad van bisschop Schraven om bij de vluchtelingen te blijven gaf hen moed. Tijdens de aanval van het Japanse leger vlogen de kanonskogels over Chengtingfu en Frans Schraven bleef bij de vluchtelingen in de kelder.

Foto: Het bisschopskruis en de schrijn met as in de gedenkkapel van Broekhuizenvorst.

Tegenover de menigte vluchtelingen vertrok hij geen spier en controleerde van tijd tot tijd de veiligheid van de vluchtelingen. Zijn goedaardige lach gaf iedereen in de omgeving moed. Hij hield zich aan zijn principe om zijn eigen belang op te offeren ter wille van anderen en beschermde vluchtelingen tot aan de opoffering van zijn eigen leven toe.

Iets wat nooit eerder gevonden werd is het volgende. Na de gevangenneming zou men hebben geprobeerd met de bisschop een deal te sluiten. In ruil voor zijn eigen vrijheid en die van zijn gezellen zou men 300 jonge meisjes hebben gevraagd. Anders zouden ze zelf gedood worden. De bisschop moet daarop geweigerd hebben op die deal in te gaan.

Bij de verovering van de stad gingen de Japanse soldaten van huis tot huis en vermoordden een heleboel mensen. Geschat wordt het aantal doden op 2.000.

De schrijver van de serie artikelen slaagt er in het verhaal heel levendig neer te zetten. Hij is goed op de hoogte, alsof hij het zelf heeft meegemaakt. Soms is de schrijver lyrisch. Het wordt van binnenuit beschreven. Hij is duidelijke een bewonderaar van bisschop Schraven.