NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 7 nummer 33, november 2014
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

Chinese erkenning voor het martelaarschap van bisschop Frans Schraven

Het volgende bericht verscheen in de nationale en internationale pers.

Er heerste een opmerkelijke openheid op de conferentie die eind oktober plaats vond op de "Hebei Normal University" in de stad Shijiazhuang in China. Deskundigen noemden het een doorbraak nu met nieuwe ogen naar het verleden van de kerk in China werd gekeken. Onder het thema "De massamoord van Zhengding en de humanitaire inzet van religies bij reddingspogingen tijdens de oorlog" kwam een grote groep wetenschappers uit allerlei landen bij elkaar. De conferentie werd o.a. mee georganiseerd door de Fudan Universiteit van Shanghai. Op 9 oktober 1937 werden in de stad Zhengding negen missionarissen uit vijf Europese landen op gruwelijke wijze door het Japanse leger vermoord vanwege hun bescherming van Chinese vluchtelingen. Op deze conferentie stond de moord op bisschop Frans Schraven en zijn 8 metgezellen centraal. Een onderzoekster van de Mgr. Schraven Stichting was hoofdspreekster en oogstte veel lof voor haar gedegen onderzoek naar de "Grote stilte rond deze massamoord in Zhengding". Zij kon rijke informatie aandragen uit veel Europese archieven waarover men in China niet beschikte. Een andere onderzoeker van de Schraven Stichting belichtte allerlei "mistbanken" rond deze moord op bisschop Frans Schraven. Er kon heel wat mist worden verwijderd, al blijven er nog steeds heel wat vragen onbeantwoord. Tijdens de conferentie werden bisschop Schraven en medemartelaren betiteld als "kleine Boeddha's". Hun humanitaire inzet werd tijdens de conferentie geprezen. De deelnemers aan de conferentie waren het eens over de erkenning van de negen missionarissen als martelaren voor het Chinese volk. Een Chinese professor reageerde: "ik heb dit verhaal niet willen geloven totdat ik nu de feiten heb gehoord". De deelnemers waren het eens over een herbezinning op de rol van de missionarissen en hun inzet voor humanitaire hulp aan het Chinese volk. Een professor zei letterlijk: "Onze kijk op missionarissen is gebaseerd geweest op verkeerde informatie. We moeten niet langer missionarissen als imperialisten beschouwen".

Een groep van 14 Nederlanders was bij deze unieke conferentie aanwezig om eer te betuigen aan hun landgenoot bisschop Frans Schraven, zoals bisschop E. de Jong van Roermond en 7 leden van de familie Schraven. Hun aanwezigheid werd door de Chinezen bijzonder gewaardeerd. Van de kant van de Chinezen bestond grote belangstelling. Een paar honderd toehoorders vulde de conferentiezaal.

Op de conferentie werd gepleit om de vroegere residentie van de bisschop Frans Schraven tot cultureel erfgoed te bestemmen. De vroegere residentie is nu militair terrein en dankzij dat feit is de vroegere kathedraal en het Japans monument voor de slachtoffers jarenlang bewaard gebleven. Tijdens een bezoek aan deze plek bepleitte een Chinese professor de vroegere kathedraal aan de kerk terug te geven. Hij was onder de indruk van het prachtige gebouw en verklaarde tegenover alle aanwezigen: "Dit is de mooiste kerk van de hele provincie".

Tijdens de conferentie werd gepleit voor een snelle erkenning van deze missionarissen als martelaren door Rome. Op het einde van de conferentie werd dankbaarheid uitgesproken jegens de Chinese autoriteiten dat in alle openheid gesproken kon worden over deze "internationale vrienden van het Chinese volk". Door insiders werd de toestemming voor deze conferentie geduid als een welwillend gebaar jegens de katholieke kerk. China wacht nu op een gebaar van de kant van Rome en volgens deelnemers aan de conferentie zou de erkenning van bisschop Schraven en medemartelaren een zeer gepast antwoord zijn.