NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 8 nummer 37, april 2015
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

 

Koninklijk ontvangst in China

 

Deze woorden waren op zaterdag 14 maart jl. in Broekhuizen te beluisteren bij de presentatie van het boek over de internationale pelgrimage naar China eind 2014. De ontwerper van het boek pater Jan Haen gaf bij deze officiële presentatie de betekenis aan: 'Het is méér dan een verslag van een reis alleen'. Het boek gaat ook over de geschiedenis van China en de ontwikkeling van de katholieke kerk in China. Zo wordt in het laatste deel ook ingegaan op de conferentie aan een Chinese universiteit over de moord op de Lottumse/ Broekhuizenvorster bisschop Frans Schraven aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door hulpbisschop Everard de Jong van het bisdom Roermond, zelf deelnemer aan deze pelgrimage. Hij sprak de hoop uit dat het verhaal van bisschop Frans Schraven in het bisdom Roermond echt mag gaan leven. Grote voldoening over het boek was te lezen op het gezicht van pater Wiel Bellemakers. Hij werd gekenschetst als de animator, de ziel van de reis vanwege zijn jarenlange liefde voor China en de aanstekelijke uitwerking daarvan op anderen. Heel bijzonder was de aanwezigheid van de twee Chinese reisleiders die nu in België verblijven om een cursus Nederlands te volgen. 'Dit boek in het Nederlands kan jullie daarbij helpen', zo werd hen gezegd.


Een grote belangstelling.

Na de officiële boekpresentatie lieten verschillende pelgrims de geboeide aanwezigen delen in hun geraaktheid tijdens de reis. Iedereen was vol lof over deze schitterende en prachtige reis die veel emotionele momenten kende. Het gewetensvolle gedrag van bisschop Schraven die vermoord werd vanwege zijn verzet tegen uitbuiting van vrouwen, heeft alle pelgrims geraakt. De verhalen van Chinese gelovigen die jaren van vervolging ondergingen en toch hun geloof trouw bleven en zich optrokken aan de trouw van bisschop Schraven, had menigeen getroffen. De erbarmelijk levensomstandigheden waarin Chinezen soms moeten leven, stond andere deelnemers op het netvlies gebrand. De pelgrims genoten overal een grote gastvrijheid en hartelijkheid. Ze werden bij bezoeken enthousiast ontvangen. Iedere gastheer kende het verhaal van bisschop Schraven en zijn marteldood in het vuur.

Hierdoor werden zij, en zeker de familieleden van deze bisschop, als 'koningen' ontvangen. Ook over het reisgezelschap was men opgetogen: 'Het was super om met deze groep zo'n reis te mogen maken'. De reis was rijk aan informatie en liet de enthousiaste deelnemers ruimschoots kennis maken met het land China. Diverse pelgrims uitten hun dankbaarheid dat men aan deze reis mocht deelnemen. Na de gezamenlijke lunch was het woord aan Pastoor Rainer Kanke van Echt die aan de hand van een zelf gemaakte power point de aanwezig meenam naar de pelgrimage. De ontmoetingsdag werd afgesloten met een bezoek aan de gedenkkapel in Broekhuizenvorst, waar enkele pelgrims nog nooit eerder waren geweest.

'Ik ben door deze reis, van China en het Chinese volk gaan houden', was het verrassende slotwoord van bisschop de Jong. Verrassend was de grote belangstelling voor het boek. Het bleek al snel uitverkocht. Het wordt bijgedrukt en kan nabesteld worden via info@mgrschraven.nl

Wilt u het uitvoerige verslag van deze boekpresentatie en reünie van deze Chinareis bekijken? Dat kan dankzij de zeer gewaardeerde inzet van de heer Wim Brinkmans. Ga naar www.axideo.nl onder de rubriek 'activiteiten en video's'.