NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 8 nummer 37, april 2015
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

Inhoud

Koninklijk ontvangst in China

Deze woorden waren op zaterdag 14 maart jl. in Broekhuizen te beluisteren bij de presentatie van het boek over de internationale pelgrimage naar China eind 2014. De ontwerper van het boek pater Jan Haen gaf bij deze officiële presentatie de betekenis aan: 'Het is méér dan een verslag van een reis alleen'. Het boek gaat ook over de geschiedenis van China en de ontwikkeling van de katholieke kerk in China. Zo wordt in het laatste deel ook ingegaan op de conferentie aan een Chinese universiteit over de moord op de Lottumse/ Broekhuizenvorster bisschop Frans Schraven aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
lees verder

Ambassadeurs van bisschop Schraven en gezellen (1)

Hoe vertel je na thuiskomst uit China je verhaal aan mensen die er niet bij waren? Hoe breng je je gevoelens en met name je enthousiasme over? Op verschillende deelnemers aan de pelgrimage heeft deze bijzondere ervaring zo aanstekelijk gewerkt dat zij het niet bij woorden alleen lieten. Ze kwamen daadwerkelijk in beweging om iets te doen voor China in navolging van de martelaren zelf. Sommigen haalden daarbij opvallend de publiciteit.
lees verder

Ambassadeurs van bisschop Schraven en gezellen (2)

Even opvallend is de bijdrage van deelneemster Tonny van Nierop uit Weesp. Zij diende bij het kerkbestuur het verzoek in om een deel van de collecteopbrengst van kerstmis te bestemmen voor het goede doel in China. Haar aanvrage werd gehonoreerd en de prachtige som van 715 euro kon naar China worden overgemaakt. Daarop verscheen in het parochieblad het volgende artikel.
lees verder

Kerk aan bisschop Schraven en gezellen toegewijd?

Kerken dragen altijd een naam. Vaak van een heilige, die bijzondere betekenis heeft voor de gelovigen van die parochie. Dat staat bisschop Schraven en gezellen straks ook te wachten. Dat 'straks' komt ineens heel dichtbij bij tijdens het bezoek aan het dorp Qiao Zhai niet ver van de stad Zhengding waar bisschop Schraven werd vermoord.
lees verder

Het zaligverklaringproces in Rome van start

Vanuit Rome kwam het bericht binnen dat op dinsdag 17 maart jl. het dossier voor de zaligverklaring van bisschop Schraven en gezellen officieel is geopend. Het heeft meer dan een jaar geduurd voordat het zover was. Waarom zo lang?
lees verder

Restauratie kerk Broekhuizenvorst

Zondag 22 februari 2015 zal met gouden letters genoteerd staan in de geschiedenis van de kerk van Broekhuizenvorst. De kerk mocht zich na een stevige restauratie in volle glorie tonen aan een groot aantal gasten, onder wie wethouder Birgit op de Laak van de gemeente Horst aan de Maas en gedeputeerde Ger Koopmans namens de provincie Limburg.
lees verder