NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 9 nummer 45, juli 2016
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

Bloedoffer

Een opmerkelijk tentoonstelling in het museum Ballinstadt in Hamburg. De afdeling historisch archief van de stad Nanking wilde drie oud-inwoners van Hamburg eren en ontwikkelde een expositie over het leven van drie Duitsers aan wie de stad Nanking, voor de Tweede Oorlog de hoofdstad van China, grote dank verschuldigd is. In 40 panelen in het Duits en Chinees maakte de bezoeker kennis met helden, vergelijkbaar met bisschop Frans Schraven in China. Ook de drie Duitsers maakten zich sterk voor de bescherming van Chinese vluchtelingen bij de aanval van de Japanners op Nanking in december 1937, twee maanden na de moord op bisschop Frans Schraven.

De verovering van Nanking is een van de meest gruwelijke massamoorden die ooit in de menselijk geschiedenis plaats vond. In een recordtijd van 2 maanden wisten de Japanners 300.000 Chinezen letterlijk over de kling te jagen. Iets waarin zelfs Hitler niet slaagde. De drie Hamburgers maakten deel uit van een groep van 24 buitenlanders die weigerden bij de nadering van het Japanse leger de stad Nanking te verlaten en richtten een veiligheidszone op, waar zij tussen de 200.000 tot 300.000 vluchtelingen bescherming wisten te bieden. Daarmee vergeleken was de 'veiligheidszone' van bisschop Schraven een dwerg. Het grote verschil is dat bisschop Schraven en gezellen werden vermoord en de 24 buitenlanders allemaal ongestoord hun werk konden doen. De Japanners stonden hen ondanks veel tegenwerking toe zo veel Chinese burgers van een gruwelijke dood te redden.

Opvallend bij de tentoonstelling was hoe diverse foto's werden getoond van het grote bevrijdingsfeest van 2015 afgelopen jaar in China. Dit land herdacht op grootse wijze het einde van de Tweede Oorlog en het einde van de Japanse bezetting. Bij het grote bevrijdingsfeest in Beijing waren familieleden van de drie Duitsers officieel uitgenodigd en werden in de 'Grote Hal van het Volk' eervol onderscheiden. Foto's van de onderscheidingstekens prijkten op de expositie.

Terecht dat China na 70 jaar nadrukkelijk stil staat bij deze buitenlandse helden tijdens de Chinese oorlog. Bij het zien van deze afbeeldingen dringt zich automatisch zich de vraag op: Hoe zit het met de drie Nederlandse helden, bisschop Schraven, broeder Antoon Geerts, pater Gerrit Wouters en hun metgezellen, die niet alleen vluchtelingen beschermden, maar hun daad zelfs met hun eigen bloed moesten bekopen? China ageert al tientallen jaren tegen Japan, dat dit land niet haar eigen geschiedenis in China eerlijk onder ogen wil zien. Een diep verwijt dat nog steeds in alle toonaarden de relatie tussen die twee landen vertroebelt. Maar hoe staat met het China zelf? Wanneer zal dit land haar eigen geschiedenis eerlijk onder ogen zien en de Nederlandse helden erkennen voor hun bloedoffer?