NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 9 nummer 47, november 2016
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

Terugblik herdenking van de moord 2016

'Het was een heel mooi, zinvol weekeinde, gewijd aan de herdenking van Mgr. Schraven en gezellen', zo luidde de reactie van een deelnemer aan de diverse activiteiten in het weekeinde van 8/9 oktober.

Herdenking in Oudenbosch:

Op zaterdag 8 oktober begonnen in Oudenbosch op het dak van de basiliek de klokken om zeven uur s'avonds oorverdovend te luiden. Was dat om het weekeinde in te luiden of de aankondiging van de gebedsviering met als thema: 'Het onrecht geduldig lijden', een van de zeven geestelijke werken van barmhartigheid in het kader van het 'Jaar van barmhartigheid'? Aan inspiratie ontbrak het niet, prachtige teksten, zinvolle gezangen en gebeden waren de toonzetting van het gesprek dat naderhand in de kelder van de basiliek plaats vond. Op de voorkant van het boekje prijkte de afbeelding van de 9 gevangenen met bisschop Schraven voorop, op weg naar hun 'slachtbank', de brandstapel. Al werden in de viering zelf de namen niet genoemd, de aanwezigen begrepen door de afbeelding in welk licht deze avond stond. Bij een kopje koffie werd na afloop het woord gegeven aan p. Wiel Bellemakers cm uit Panningen die voor de vuist weg het verhaal vertelde van de moord op bisschop Schraven en broeder Geerts van Oudenbosch. De groep aanwezigen luisterde geboeid en toonde zich geraakt, wat bleek uit de vele vragen die volgden. Soms kun je na een lezing totaal verrast worden door vragen, waar je zelf nooit bij hebt stilgestaan. Zo werd deze avond gevraagd of de familie niet woedend was geweest na de moord op Mgr. Schraven. En ook of de familie pogingen in het werk had gesteld om de daders te achterhalen en te berechten. Dan sta even je met de mond vol tanden. Een boeiende en zinvolle avond, die ruimschoots de afgesproken eindtijd overschreed. Hopelijk krijgt dit initiatief een vervolg.

Eucharistieviering te Broekhuizenvorst:

Een onvergetelijke dag was zondag 9 oktober met de bedevaart van 8 Chinezen uit Duitsland. Vóór de plechtige viering in de kerk, hadden zij het dorp al verkend, zo vroeg waren zij uit de veren gekomen om te ontdekken dat B'vorst dichter bij Bonn ligt dan ze vermoedden. De kerk vulde zich met het welluidende gezang van het parochiekoor afgewisseld met helder gezongen Chinese liederen. De misdienaar moet de vele wierookstokjes in China in gedachten hebben gehad bij het uitbundige zwaaien met het wierookvat. Er werd een waar rookgordijn gelegd. De Duitse pater, die de Chinezen als chauffeur vergezelde stelde de Chinese gasten aan de aanwezigen voor. Bisschop E. de Jong toonde zich een echte gastheer door tijdens de viering en vooral tijdens de preek Duits te spreken. Zo hoefden de Chinezen zich niet al te zeer vreemdelingen te voelen. 'Mgr. Schravens hart klopte uit liefde voor China. Hoe bijzonder is het vandaag dat hier nu Chinezen zijn, die Mgr. Schraven in hun hart sluiten'. Bisschop de Jong memoreerde het bedevaartsoord 'Kapel in het Zand' in Roermond waar veel pelgrims een tegeltje achterlieten met 'Dank aan Maria'. Hij sprak de hoop uit dat binnenkort ook in de kerk van dit dorp iets dergelijks zou gaan gebeuren als 'dank aan bisschop Schraven en gezellen'. In zijn preek sprak hij o.a. over het thema sociaal isolement waarin mensen terecht kunnen komen als we het lijden van de ander niet kunnen/ willen toelaten. In Nederland leven 1 miljoen mensen in zo'n isolement. Bisschop Schraven toonde ons hoe het anders kan. Hij ging naar de vluchtelingen toe en liet zich door het lijden van Chinese vrouwen raken en voelde zo hun angst voor het grote gevaar dat dreigde. Vanuit die geraaktheid nam hij het op voor de Chinese vrouwen en doorbrak hun isolement. Het bestuur van de stichting voelde zich geraakt bij het gebed van de bisschop 'dat het bestuur vreugde mag beleven aan hun werk, dat ze vruchten van hun werk mogen zien en dat veel anderen geraakt mogen worden door het voorbeeld van bisschop Schraven en gezellen'. Hij sprak ook de hoop uit dat 'Schraven meer in ons hart mag gaan leven' en er een beweging op gang mag komen. Op het einde van de eucharistieviering dankte hij mede namens bisschop Wiertz voor alles wat er gedaan wordt.

Elk jaar blijken onverwachte gasten aanwezig. Dit keer was er familie van de Slowaakse martelaar Anton Biscopitch en familie van de Nijmeegse martelaar Mgr. F. Hamer, in 1900 in China vermoord. Een aangename verrassing. Zeer spijtig dat de aangekondigde bedevaart van Polen niet kon doorgaan.

De Mgr. Schravenlezing: 'Een openbaring'

De eucharistieviering werd na een koffiepauze gevolgd door de lezing van Mevr. M. Hermans die op heldere wijze in beeld bracht hoe Japan na de moord op alle mogelijk manieren probeerde de waarheid over de moord onder tafel te vegen. Haar vergelijking met de gebeurtenissen met de MH17, het neergeschoten Maleisische vliegtuig en de manier waarop Rusland probeert de waarheid te ontkennen en alle schuld van zich af te schuiven, maakte het verhaal van de moord verstaanbaar en inleefbaar. Haar onderzoek in de vele archieven toonde ook hier aan hoezeer bij een oorlog de waarheid het eerste slachtoffer is. Een waarheid die mede dankzij haar bijzondere speurneus nu helder en klaar boven water is gekomen. Een aanwezige vond na afloop haar verhaal 'een openbaring'. De lezing staat op internet onder www.mgrschraven.nl. onder de rubriek Mgr. Schravenlezing 2016.

De Chinese gasten:

Ondertussen waren de Chinese gasten naar het Maaspaviljoen in Broekhuizen getrokken waar zij door de gastvrouw Mimi Clabbers onthaald werden met koffie en echte Limburgse vlaai. Aan de hand van een PowerPoint gaf zij in het Duits uitleg over de Gedenkkapel in Broekhuizenvorst en het levensverhaal van bisschop Schraven. Na afloop toonden de Chinezen hun dankbaarheid voor deze waardevolle informatie. Het bestuur van de Schraven Stichting prijst zich gelukkig met deze lokale gidsen van de Gedenkkapel.

Lunch op Kaldenbroek:

Samen met bisschop de Jong, bestuursleden van de Schraven Stichting en andere gasten genoten de Chinezen op Kaldenbroek van een smakelijk lunch. Voor het geboortehuis van Mgr. Schraven werden foto's gemaakt en na de lunch wilde men de kans niet voorbij laten gaan om kennis te maken met het Rozendorp Lottum.

De bus van de Chinese gasten spreekt heldere taal wie hun gastheer in Duitsland is: de Duitse paters van Steyl.

Na de lunch stapte bisschop de Jong met het portret van de Poolse martelaar Prinz in zijn auto op weg naar de vormselviering van 35 jong volwassen Polen in het kerkdorp Meterik. Als geschenk ontvingen alle vormeling van hun Poolse pastoor, onder het toeziende oog van martelaar Prinz het stripboek 'Post uit China'. Bravo voor zo'n pastoor!