NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 9 nummer 47, november 2016
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

korte berichten

Mgr. Schravenroos
Deze roos is vanaf kerstmis verkrijgbaar bij het Tuincentrum 'de Panneschop', vlak bij 'Kaldenbroek' langs de weg van Lottum naar Grubbenvorst of omgekeerd.

Adres:

Grubbenvorsterweg 46, Lottum
tel. 077-366 19 08
e-mail: panneschop@planet.nl

Om zeker te zijn kan men het beste tevoren even contact opnemen.

Collecte voor Mgr. Schraven Stichting

Op 3 juni jl. werd door pater Jan Haen (inderdaad van de Gedenkkapel) het huwelijk ingezegend van Paul en Jacqueline Schraven. Heel bijzonder daarbij was dat de collecte tijdens de huwelijksviering op verzoek van het bruidspaar en met instemming van de parochie ter beschikking werd gesteld aan de Mgr. Schraven Stichting. Ongetwijfeld heeft dit goede doel ertoe bijgedragen dat de collecte het prachtige bedrag van 286,61 euro bedroeg. Grote dank aan het jonge paar en alle goeds voor hun toekomst toegewenst!

Lezing over Mgr. Schraven

Op 1 september vond in Venlo een lezing plaats voor de leden van Probus Mercator. Een gehoor van 25 mensen luisterde aandachtig naar het verhaal van de voorzitter Harry Schraven. De stichting ontving een donatie voor haar activiteiten. Er werden stripboeken verkocht en een aantal mensen zegde toe om het 'Schravenpad' te gaan lopen.

Lezing over Mgr. Schraven Door de heer Gérard Peters, lid van het bestuur van de Mgr. Schraven Stichting werd een lezing gegeven voor Probus in St. Antonis.

Twee neven in porselein

Toen in 1937 bij Mgr. Frans Geurts het bericht van de moord op zijn neef Frans Schraven binnenkwam, was hij diep geroerd. Hij schrijft aan de familie van bisschop Schraven: 'We waren innig met elkaar vertrouwd'. Geen wonder. Frans Geurts ontving in 1887 zijn priesterwijding in de kathedraal van Zhengding waar hij in 1921 zijn eigen neef Frans Schraven tot bisschop mocht wijden. Verschillende keren zochten beide bisschoppen elkaar op in hun bisdom en regelmatig ontmoetten zij elkaar in Peking tijdens een bisschoppenvergadering. Sinds afgelopen jaar staan ze gebroederlijk naast elkaar in een vitrine in de Gedenkkapel van bisschop Schraven en nog wel in porselein. Tijdens de Chinareis van 2014 ontving de voorzitter van de Schraven Stichting van de huidige opvolger van Mgr. Geurts als cadeau beide grote borden. Rechts ziet u Frans Geurts als jonge bisschop en links Frans Schraven niet lang voor zijn dood.

Relikwie van bisschop Frans Geurts

Zoals zichtbaar is op de vorige foto, staat er een klein kistje tussen de porseleinen borden. Wat zou dat zijn? Tijdens de China reis van 2009 ontving de familie van Mgr. Geurts een relikwie van hem. Aan die relikwie zit een heel verhaal verbonden. Tijdens de culturele revolutie werd de kathedraal van Mgr. Geurts door de Rode Garde tot de grond toe afgebroken. Ook dreigde hetzelfde te gebeuren met het kerkhof waar Mgr. Geurts begraven lag. Gelovigen hebben willen voorkomen dat zijn graf geschonden werd en hebben zijn resten opgegraven en verborgen. Later is het hele kerkhof totaal verwoest. De relikwie van de wijbisschop van Frans Schraven heeft nu een plek gekregen in de Gedenkkapel.

 

Bisschop Schraven in de kerk van Lottum

Onlangs heeft het kerkbestuur van Lottum de hal van de kerk ingericht als Mariakapel en daarin ook zijn bisschop Frans Schraven een duidelijke plaats gegeven. Het portret is afkomstig van de familie Görtz uit Baarlo. De zus van Mgr. Schraven Philomena Görtz-Schraven had dit jarenlang in haar woonkamer hangen. Onder het schilderij hangt een bordje met uitleg over bisschop Schraven. Nu heeft hij in de kerk twee 'gezichten'. Voortaan kijkt hij iedere kerkbezoeker bij binnenkomst direct aan.

Een lofwaardig initiatief.

Uit het gastenboek van de Schraven Gedenkkapel:

'Het beste uit een mensenleven blijft leven, het is niet weg te branden'. H. S. Roermond

'Wij hebben genoten van de geweldige en inspirerende uitleg over het leven en sterven van Mgr. Schraven en gezellen! Wat een prachtige beschildering in zo'n mooie kapel!'. J.R. Etten-Leur