NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 9 nummer 48, februari 2017
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

korte berichten

De Mgr. Schravenroos

Rozenkweker Verhaegh in Lottum laat het volgende weten: "Graag willen wij u er graag op attent maken dat de Mgr. Schravenroos wordt aangeboden op onze site www.rozenkopen.nl U kunt de roos hier per stuk bestellen en laten toezenden.

website: www.rozenkopen.nl
mail: info@rozenkopen.nl

Met vriendelijke groet,

Suzanne Verhaegh-Seuren, Grubbenvorsterweg 44, 5973 NB Lottum


Bisschop Schraven op kunstmanifestatie in Roosendaal

In het weekeinde van 1 en 2 oktober vond in de O.L.V van Altijddurende Bijstandkerk in Roosendaal een kunstmanifestatie plaats onder de noemer: "Kunsten onder 1 dak". Zo'n 1500 bezoekers kwamen de manifestatie bezoeken. Ook kunstenares mevrouw Isabel Bakker-Schraven uit Bosschenhoofd was aanwezig en vroeg aandacht voor het verhaal van haar oudoom bisschop Schraven aan de hand van haar schilderijen. Op de foto is ze in gesprek met een belangstellende. Het leverde de Mgr. Schraven enkele donateurs op. Het hier zichtbare schilderij staat op de achterkant van de folder van de Mgr. Schraven Stichting.


Bezoek uit China

Elk jaar organiseert het Verbiest Instituut van de universiteit van Leuven een zomercursus voor Chinese priesters, religieuzen en belangstellende leken over onderwerpen als "de sociale leer van de kerk" enz. Dit jaar van 23 juli tot 7 september. Zes weken lang zijn Chinezen te gast in Leuven. De laatste week van hun verblijf worden er bezoeken gebracht aan plaatsen zoals Rome, Lourdes enz. Dit jaar heeft zich een bijzondere gast ingeschreven voor deze zomercursus en wel de pastoor van Zhengding, de plaats waar bisschop Schraven en gezellen werden vermoord. Ongetwijfeld zal er voor hem ruimte in het lesprogramma zijn om een bezoek te brengen aan Lottum en de Gedenkkapel in Broekhuizenvorst. Met belangstelling wordt uitgezien naar zijn bezoek. Een maand na zijn vertrek uit Leuven hoopt de groep pelgrims bij hem te gast te zijn voor de 80 jarige herdenking van de moord op Mgr. Schraven en gezellen.


Bijzonder nieuws: Frans Schraven geboren

In Amersfoort werd op 6 december de zoon geboren van Henk en Mickey Schraven. Zij gaven hem de opvallende naam Frans, verwijzend naar bisschop Schraven. Sterker zelfs, ze namen ook zijn Chinese namen helemaal over: Zhi He. De volledige Chinese naam van bisschop Schraven was/is "Wen Zhi He". Het eerste deel van de naam "Wen" verwijst naar zijn familienaam Schra-ven. Zhi He betekent "brenger van harmonie/vrede". De ouders drukken daarmee heel speciaal hun band met bisschop Schraven uit en wijzen hun zoon een waardevolle levensweg in zijn leven. Moge bisschop Schraven in dit kind een navolger vinden van zijn levensvoorbeeld.

Een bijzonderheid is natuurlijk ook dat zijn moeder Mickey Chinese is. Iemand reageerde op dit bericht met de woorden: "Het zal de bisschop goed doen en onze verbinding met het Chinese volk en natie verdiepen. En de wijzen komen uit het Oosten, zo weten wij sinds Jezus van Nazareth." Een andere reactie verwoordde: "Een Chinese schat die zal doen wat zijn oud-oud-oom deed: vrede scheppen".

Een hartelijke gelukwens aan de jonge ouders en grootouders: Harry Schraven en Els Joosten (Venray).