NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 9 nummer 48, februari 2017
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

Chinareis 2017

Op 9 oktober 2017 is het 80 jaar geleden dat in China bisschop Frans Schraven (Lottum), broeder Antoon Geerts (Oudenbosch), pater Gerrit Wouters (Breda) met zes anderen gruwelijk werden vermoord. Samen met het Verbiest Instituut wordt in dat verband een 14 daagse reis naar China georganiseerd onder de noemer:

"In de voetsporen van Nederlandse bisschoppen en martelaren in China".

10-24 oktober 2017

Een monument voor een andere Nederlander in China?

Op dinsdag 17 oktober staat een bezoek aan de stad Xinjiang op het programma waar indertijd bisschop Pessers met een groep Franciscanen werkzaam was. Een van hen was de Franciscaan Jan van Heel uit Leiden. Een jaar na de moord op Mgr. Schraven werd ook hij (31 jaar oud) door de Japanners vermoord. Het motief? De Japanners dreigden hem met de woorden: "Jij moet binnen drie dagen 10 meisjes en 10 koeien aan ons leveren. Anders wassen wij jouw kerk met bloed". De woedende priester weigerde. Op een morgen vond men hem dood met drie kogelgaten in zijn borst en zijn polsen doorgesneden. De Japanners spraken van zelfmoord, maar de Chinezen zijn overtuigd: "Die nacht hebben de Japanse soldaten hem vermoord".

In een brief aan de Nederlandse ambassade schrijft een van hen: "Priester Hu is begraven naast de kerk. Er is geen grafsteen. Maar de held hoeft geen grafsteen, de grafsteen staat in ons hart". Bij de omsingeling van het dorp hielp pater Jan van Heel een Chinese generaal om te ontsnappen. In China wordt nu toch gewerkt aan de oprichting van een speciale gedenksteen voor pater Jan van Heel. In oktober zal de pelgrimsreis naar China ook deze streek bezoeken...

Reiskosten:

Reis en verblijf in China:

eenpersoonskamer 1710 euro

tweepersoonskamer: 1260 euro

vliegreis Amsterdam-Beijing:

(indicatief) rond 850/900 euro.

Eind maart zal als groep vliegreizen worden ingekocht via een reisbureau. Dan pas kan een definitieve prijs voor de vliegreis gegeven worden. Er zijn twee vliegmaatschappijen die nu in beeld zijn: China Airlines en de KLM.

Opgave vóór 30 maart. Later kunnen zich nog personen aansluiten, maar of men dan nog kan profiteren van de groepskorting en dezelfde vlucht?

Voorbereidingsbijeenkomst:

Op zaterdag 9 september wordt in Panningen een bijeenkomst belegd, waar deelnemers kennis maken met elkaar en de organisatoren.

Het belooft een onvergetelijke reis te worden. Een reis vol hoogtepunten.

Voor meer info zie op www.mgrschraven.nl