NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 10 nummer 59, nr. 6 2018
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

Chinese pelgrimage naar Broekhuizenvorst en Lottum

Vanuit allerlei steden uit het hele land maakten zondag 7 oktober katholieke Chinezen een pelgrimage naar Broekhuizenvorst en Lottum om martelaren in China te gedenken. Urenlange reizen hadden ze er voor over om een Chinees eerbetoon te brengen aan Nederlanders die hun leven gaven voor Chinezen. De Chinezen ontmoetten elkaar regelmatig voor kerkdiensten in het Chinees samen met een Chinese priester. Hij was de initiatiefnemer voor deze pelgrimage. Via hem hadden ze het verhaal gehoord van de Nederlandse bisschop Frans Schraven die op 9 oktober 1937 in China door de Japanners werd vermoord.

Tijdens de rondleiding door de gedenkkapel, met het metershoge indrukwekkende kunstwerk waarop de moord in China wordt verbeeld, waren de Chinese pelgrims diep onder de indruk van zoveel heldenmoed in China. In grote stilte werd het verhaal over de massamoord in China aangehoord. Na afloop volgden reacties. 'Waar haal je de moed vandaan om wapens van Japanners te durven trotseren en op te komen voor Chinese vluchtelingen'. 'Hoe kan het toch dat Europese religieuzen zozeer van Chinezen hielden dat zij hun leven voor hen gaven'.

Tijdens de feestelijke viering in de kerk lieten de Chinese pelgrims zich horen met het zingen van Chinese liederen en gebeden. Volgens de Chinese priester was de viering een getuigenis hoezeer katholieke Chinezen en katholieke Nederlanders verbonden zijn in hetzelfde geloof. En zeker verzameld rond Nederlanders, die in China hun leven gaven voor Chinezen, schiep het een bijzondere band met elkaar.

In de middag volgden de Chinese pelgrims de jaarlijkse Mgr. Schraven lezing over een andere Nederlander in China pater Aemilianus van Heel, franciscaan, die eveneens precies tachtig jaar geleden door de Japanners werd vermoord. Ook hij verzette zich tegen uitlevering van vrouwelijke vluchtelingen. De Japanners dreigden hem met de woorden: 'Als je ze niet geeft, wassen we je kerk met bloed'. Dit verhaal was onbekend bij de meeste Nederlanders alsook bij de Chinese pelgrims. Pas zeer onlangs kwam de waarheid van de dood van pater Aemilianus aan het licht en werd hem afgelopen jaar in China een groot eerbetoon gebracht door de oprichting van een metershoog monument.

 

Een gedeelte van de Chinese pelgrims vóór het eeuwenoude
en imposante geboortehuis van bisschop Frans Schraven in Lottum.

Bij het afscheid verwoordde een Chinese pelgrim hoe deze dag ervaren was: 'Ik voelde vandaag zoveel warmte in me stromen. De ontvangst, de ontmoetingen met de Nederlanders en vooral de verhalen over de martelaren waren warm. Ik moest huilen van emoties. We gaan deze verhalen doorvertellen aan jong en oud binnen de Chinese gemeenschap in Nederland '. Na thuiskomst schreef de Chinese priester: 'We zijn diep geraakt door het verhaal van Mgr. Schraven en van de andere martelaren. We zijn blij en dankbaar voor deze bijzondere bedevaart'.

Video over de feestelijke viering
Van de Eucharistieviering is weer een video gemaakt door de heer Wim Brinkmans die al veel reportages over bisschop Schraven op zijn naam heeft staan. Hij maakte deel uit van de allereerste pelgrimage naar China en een prachtige video is het resultaat. De video is te zien op www.axideo.nl onder de rubriek activiteiten en video's. Met grote dank aan Wim voor zijn niet aflatende inzet voor de goede zaak van Mgr. Schraven.

Publiciteit
Een uitvoerige reportage over de herdenking op 7 oktober verscheen in het Katholiek Nieuwsblad. Ook de internationale pers besteedde aandacht aan deze unieke Chinese pelgrimage.