NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 10 nummer 59, nr. 6 2018
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

korte berichten

Overledenen uit de achterban van de Mgr. Schraven Stichting

Op zondag 7 oktober is tijdens de eucharistieviering speciaal gebeden voor overledenen die zich de afgelopen jaren betrokken hebben getoond bij het werk van de Mgr. Schraven Stichting. Genoemd werden de heer Jac Rijken uit Etten-Leur, de heer Hub Delnoy uit Vijlen, mevrouw Francoise Hendrix-Schraven uit Lottum, mevrouw Cécile de Vos uit Brunssum en de heer Willem de Boer uit Culemborg. Mogen de martelaren Frans Schraven en gezellen hen welkom heten in het Vaderhuis.

Laatste nicht van bisschop Schraven overleden
Op 31 juli overleed te Tienray op 91 jarige leeftijd mevrouw Françoise Hendrix-Schraven. Zij was de jongste dochter van Henri Schraven, de jongste broer van bisschop Schraven. Haar moeder was van haar in verwachting toen bisschop Schraven na een verblijf van een half jaar in Europa begin januari 1926 terugkeerde naar China. Enkele weken later werd Françoise geboren. Dankt zij haar naam aan de bisschop? Haar leven lang toonde zij zich zeer betrokken bij alle ontwikkelingen van haar 'heeroom' voor wie ze grote bewondering en eerbied had.

Bericht uit Columbia
Hoe het verhaal van bisschop Schraven en gezellen over de wereld gaat, blijkt uit een mailtje vanuit het Zuid-Amerikaanse Columbia. Een student is zó geraakt door dit verhaal dat hij besluit er een werkstuk over te maken en een power point presentatie te geven aan zijn medestudenten. Hij maakte daarbij dankbaar gebruik van de vele gegevens op de website van de stichting én van hem uit Nederland toegestuurd uitvoerigere gegevens. Op zijn beurt stuurde hij de levensverhalen van de martelaren in het Spaans. De stichting is blij met deze verrijking in het Spaans. Welke talen volgen nog?

Mensenhandel en de bisschoppensynode in Rome
In de maand oktober heeft in Rome de Bisschoppensynode plaatsgevonden over het onderwerp 'Jongeren'. Een zeer opvallende interventie kwam van de kardinaal Demerew Souraphiel van Addis Abeba in Ethiopië. 'In de wereld zijn 40 miljoen slaven, meestal jonge mensen. Ze maken deel uit van een wereldwijd netwerk van mensenhandel'. Verder sprak hij Europa aan op de pogingen asielzoekers en vluchtelingen buiten de deur te houden. 'Waar zijn jullie christelijke wortels?'.

Een opvallend gegeven: kardinaal Souraphiel is in Ethiopië opgeleid door de Nederlandse Lazaristen en behoort ook tot dezelfde congregatie net als bisschop Frans Schraven en zes van zijn medemartelaren. De kardinaal kent het verhaal van Frans Schraven. Enkele jaren geleden ontving hij het stripboek over bisschop Schraven.

Lezing
Op donderdag 30 oktober is een lezing gegeven aan de communiteit van Benedictijnen van de priorij in Chauveroche. Met grote belangstelling werd het verhaal aangehoord. Te meer omdat drie Fransen deel uitmaken van de gezellen van bisschop Schraven.

Ambassadeurs
Het bestuur van de Mgr. Schraven Stichting heeft twee personen de eretitel van 'ambassadeur' verleend vanwege hun grote inzet voor de promotie van Mgr. Schraven en gezellen. Het gaat om bisschop Everhard de Jong van het bisdom Roermond, die waar hij maar kan bisschop Schraven ter sprake brengt. En natuurlijk ook aan zuster Margreet Geerts, familielid van broeder Antoon Geerts uit Oudenbosch (medemartelaar). Zij woont in Dordrecht en op haar hoge leeftijd draagt zij het verhaal uit. Honderden stripboeken werden al door haar verkocht. Volgens haar moet iedere inwoner van Dordrecht het verhaal kennen. En terecht natuurlijk. Wie wordt de volgende ambassadeur? Op de website van de Mgr. Schraven Stichting zullen hun namen met ere worden vermeld.

Originele foto gevonden
Na de moord werden twee monumenten opgericht. Het linkse door het Japanse leger en het rechtse door de inwoners van de stad uit dankbaarheid jegens de martelaren. Onlangs werd een oude foto van dit tweede monument gevonden. In de verte op de rechtse foto ziet men het linkse monument staan. Een mooie vondst.

Heiligverklaring Oscar Romero
Op zondag 16 oktober werd in Rome aartsbisschop Romero heilig verklaard, net als Mgr. Schraven martelaar door op te komen voor de armen en rechtelozen. Schraven in China en in El Salvador. Bij die gelegenheid werden opmerkingen gehoord die naadloos van toepassing zouden kunnen zijn op bisschop Schraven. Je bent heilig als je er niet over nadenkt wat er dan met je gebeurt, maar het met knikkende knieën oprecht doet. Van bisschop Romero zijn de bekende woorden: 'Luister naar het evangelie en legt dat naast je eigen leven'. Dat deed bisschop Romero én bisschop Schraven. Romero's preken waren een aanklacht tegen de pijn van zijn volk. Net zoals Schraven de jammerklachten van de Chinese vluchtelingen hoorde en er naar handelde, zo luisterde Romero naar de noodkreten van de armen.

Van paus Franciscus is de uitspraak bekend: 'Een kerk zonder martelaren, is een kerk zonder Jezus'.