NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 11 nummer 60, nr. 1 2019
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

dank chinese communistische partij voor bisschop Schraven?

In de maand juli 2018 verscheen een opvallend bericht in de wereldpers. De Chinese communistische partij dankte protestantse missionarissen die levens van Chinezen redden tijdens de massamoord van Nanking. Deze massamoord die twee maanden na de moord op bisschop Schraven en gezellen plaats vond, staat te boek als een van de meeste gruwelijke in de wereldgeschiedenis, begaan door het Japanse leger. Getallen van slachtoffers lopen uiteen van 200.000 tot meer dan 300.000 in twee maanden tijd. Vijftien missionarissen riskeerden hun leven door het leven van 250.000 Chinezen te beschermen. Westerse christenen, onder wie de bekende Duitser John Rabe organiseerden een veiligheidszone om mensen te beschermen. Hetzelfde deed bisschop Schraven door van zijn grote kerkterrein een veiligheidszone te maken. In het genoemde artikel wordt ook verwezen naar de massamoord van Zhengding. President Xi Jinping van China erkent publiekelijk dat westers missionarissen zich hebben opgeofferd voor de stad Nanking. Belangrijk is de erkenning dat missionarissen niet alleen het evangelie naar het Chinese volk hebben gebracht, maar ook een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan opvoeding, vooruitgang, gezondheidszorg, muziek, cultuur en vertaalwerk enz.

In het artikel beschrijft de auteur hoe hij rondliep door Nanking langs plekken die aan het bloedbad herinnerden. Zijn metgezel vroeg hem ineens: 'Waar was God bij deze gruweldaden?'. Hij wist niets te zeggen. Maar staande bij het verhaal over de veiligheidszone van de protestantse missionarissen antwoordde hij: 'Hier was God'.

Sinds 2015 kent China op 13 december een officiële Nationale Gedenkdag van de slachtoffers van de massamoord van Nanking. Bij die gelegenheid zei president Xi Jinping: 'Het Chinese volk zal nooit de humanitaire geest en moedige daden van de buitenlandse vrienden vergeten'.

Wanneer zal de president hetzelfde zeggen over de 'buitenlandse vrienden' bisschop Frans Schraven en zijn medemartelaren?'. Het wordt tijd dat ook de Chinese autoriteiten officieel deze heldendaad erkennen.