NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 11 nummer 62, nr. 3 2019
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

de moordenaars van bisschop Schraven en gezellen´┐Ż

Het is bekend dat bisschop Schraven c.s. vermoord werden door soldaten horende bij de Japanse stoottroepen. Na de verovering van Zhengding, zo staat te lezen, trokken deze troepen verder naar de grote stad Shijiazhuang, op 3 km afstand van Zhengding. Een stad die in 1900 bij de komst van Frans Schraven in China 1000 inwoners telde en momenteel de hoofdstad is van de provincie Hebei met 2-3 miljoen inwoners. De verovering zal niet moeilijk zijn geweest, want 2 dagen later bereikte het Japanse leger het dorp Meihua, waar een bloedbad volgde, zoals blijkt uit het volgende artikel:

Volgens documenten van het bestuur van Meihua vond er een slachtpartij plaats tussen 12 en 15 oktober 1937, precies 3 maanden na het zgn. Marco Polobrug incident in Peking, waarbij Chinese en Japanse troepen vochten in de straten van Peking. Dit incident wordt gezien als het begin van de Japanse invasie van China en het kookpunt van het oorlogsverzet tegen de Japanse agressie.

Vervolgens drongen de Japanners snel het centrale deel van de provincie Hebei binnen en veroverden op 9 oktober Zhengding en bereikten op 11 oktober het dorp Meihua.

Vanwege de geografische voordelen en de hoge muren om het dorp besloten de Chinese nationalisten om weerstand te bieden. Meer dan 800 Japanse soldaten werden bij de aanval gedood of gewond. Volgens deskundigen het eerste grote verlies.

Na de slag, besloot het Chinese leger zich terug te trekken en waarschuwde de bewoners van het dorp om te vluchten en zo eventuele wraak van de Japanners te vermijden. Niet alle mensen volgden dit advies om tal van redenen op. Vroeg in de morgen van 12 oktober gingen zo'n 5.000 Japanse soldaten het dorp binnen en richtten een bloedbad aan om te voorkomen dat ze zich zouden aansluiten bij het Chinese leger. Een ooggetuige zegt: 'De rivieren waren rood geschilderd met bloed'. Ze ziet de lichamen nog opgestapeld liggen in de straten. 'Het was een hel'. De Japanse troepen klommen over de muren en begonnen te schieten waarbij ze burgers als schietschijf gebruikten. De Japanners schoten 45 burgers dood en gooiden de lichamen in een put en 63 mensen werden onthoofd bij een vijver. Zo'n 600 huizen werden verwoest.

Het totale dodental bedroeg 1.547 personen, ruwweg 60% van de bevolking van het dorp van dat moment. In dat aantal zijn niet de mensen opgenomen die van buiten naar het dorp waren gekomen en er werden gedood.

Hoorden bij de 800 genoemde Japanners ook de moordenaars van bisschop Schraven en gezellen, twee dagen na zijn gewelddadige dood?