NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 11 nummer 62, nr. 3 2019
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

kennismaking met Zhengding

Door Sylvain uit Orleans (Frankrijk)

In 2006 bij mijn eerste reis naar China bezocht ik na Peking als eerste de stad Zhengding puur vanuit toeristisch oogpunt. Ik was pas twintig jaar. En zo stond ik aan de voet van de pagode, waarvan nu blijkt dat bisschop Schraven en gezellen er in 1937 werden vermoord. Op die middag in juni heb ik er enkele uren doorgebracht. De hemel was die dag grijs wat een beetje mijn eerste ontmoeting met het provinciale China bedierf. Ik herinner me zelfs dat ik me daar bedroefd heb gevoeld zonder te weten waarom. Nu weet ik wél. Nu ben ik blij er heen te zijn gegaan, ook al heb er toen niet gebeden.

Ik herinner mij die dag (wat zeldzaam is bij mijn reizen), want ik moest de trein halen in de stad Shijiazhuang, die me diezelfde avond naar Jinan in Shandong moest brengen. In de minibus van Zhengding naar Shijiazhuang begon ik me ongerust te maken want de bus bleef maar rijden door de buitenwijken van deze onmetelijk uitgebreide stad, die de hoofdstad is van de provincie Hebei. Op een gegeven moment drong het tot me door dat de bus helemaal niet in het centrum van de stad en bij het station zou komen. Ik liet mijn treinkaartje zien aan de passagier die het dichtst bij me zat. Deze las het en waarschuwde de conducteur van de bus dat ik binnen 45 minuten een trein moest hebben. Binnen enkele minuten ontstond er een levendig gesprek tussen de passagiers, de conducteur en de chauffeur van de bus om te achterhalen wat de beste oplossing voor mij zou zijn. Alleen één passagier van boven de 80 met een sjofel uiterlijk, alleen gezeten in het midden van de bus op de grond met een ijsje in zijn hand, stootte kirrend gegiechel uit dat scheen te wijzen op een bepaald plezier om mij in een dergelijke hachelijke situatie te zien zitten.

Uiteindelijk stopte de minibus snel toen we een politieagent kruisten. De conducteur legde hem mijn situatie uit en liet me uit de bus stappen. De politieagent hield snel een taxi aan die hij inlichtte. Ik veronderstel dat hij zei dat ik de trein moest halen tegen elke prijs...

Deze laatste nam deel aan het spel en met volle vaart, tegen diverse verboden rijrichtingen in, bevond ik mij voor de ingang van het station 10 minuten vóór het vertrek van de trein. Toen ik in de trein kwam, was ik blij met deze afloop en dacht rustig te kunnen uitrusten tijdens een reis van 4,5 uur. Wat een vergissing, want ik ging een coupe stapvol mensen binnen. Ik mocht op een klein plekje zitten dat overeenkwam met mijn reservering. Het werd een zeer gezellige reis te midden van studenten, militairen en Chinese passagiers.

Ik vertel dit verhaal omdat het de goedheid van de Chinezen weergeeft.

Dit zijn nou de mensen voor wie bisschop Schraven zijn leven gegeven heeft.