NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 11 nummer 63, nr, 4 2019
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

korte berichten

lezing in Tilburg

In Tilburg ontmoetten allerlei organisaties die geïnspireerd worden door de spiritualiteit van Vincent de Paul elkaar tweejaarlijks. Op 19 maart werd de Mgr. Schraven Stichting uitgenodigd om te komen vertellen over bisschop Schraven en het werk van de stichting. Na de lezing was er helaas geen tijd voor een uitwisseling. Wel spraken enkele personen de inleider tijdens de pauze aan: 'Waarom horen wij dit verhaal nu pas?'. 'Dit voorbeeld is net wat we juist in deze tijd nodig hebben'. 'Hoe moet ik reizen om de Schraven Gedenkkapel te kunnen bezoeken?' Een duidelijk teken dat de inleiding bij het zeer aandachtige publiek iets heeft opgeroepen.

lezing en kruisweg in Wavreumont (B)

Op Goede Vrijdag 19 april werd in de priorij van het klooster van de paters Benedictijnen in het korte het verhaal over bisschop Schraven en medebroeders verteld. Deze inleiding werd vervolgd met de 'kruisweg' van Mgr. Schraven, verbonden met die van Jezus op Goede Vrijdag. Na afloop viel er een oorverdovende stilte, zo was men onder de indruk. Reacties volgden: 'Ik ben diep geraakt' en ook 'Dit verhaal hebben we net nu nodig in deze tijd van seksueel misbruik ook in de kerk. Het toont dat de kerk daarnaast ook een ander gezicht heeft'.

gesprek met bisschop Smeets

Op woensdag 10 april vond in Roermond een ontmoeting plaats met de nieuwe bisschop van Roermond, Mgr. Harrie Smeets en een stevige delegatie van het bestuur van de Mgr. Schraven Stichting, aangevuld met een vertegenwoordiger van de heren Lazaristen. Het doel was de nieuwe bisschop te informeren over de stand van zaken. De bisschop was onder de indruk van alle ontwikkelingen en zegde na afloop toe het beleid van zijn voorganger Mgr. Wiertz te zullen voortzetten. Het bestuur hoopt op een vruchtbare samenwerking in de toekomst.

tentoonstelling in Zonhoven (B)

Op vrijdag 5 april werd in het Belgische Zonhoven een expo geopend onder de titel 'Moderne Miniaturen' met kunstwerken van Geert de Sutter, bekend van het stripboek 'Post uit China' over Mgr. Schraven en gezellen in China. In de uitnodiging staat te lezen:

'Geert de Sutter maakt al jarenlang strips en illustraties. Recent werkt hij, net als monniken in de oude scriptoria van middeleeuwse abdijen, minutieus aan moderne miniaturen, interpretaties van eeuwenoude thema's, in een eigen(tijdse) stijl'.

Bij deze tentoonstelling met een greep uit 30 jaar tekenkunst, was duidelijk te zien hoe veelzijdig Geert op zijn vakgebied is. Verschillende prachtige miniaturen trokken bijzondere aandacht. In een aparte vitrine werd de ontwikkeling weergegeven van schetsen voor het stripverhaal van Mgr. Schraven. Ook waren voorwerpen te zien die voor het stripverhaal zijn gebruikt. Verschillende grote originele pagina's uit het stripboek lagen te koop.

Hij laat in een mail weten: 'Ik ben er nog steeds trots op en bewaar er (ondanks de gebruikelijke moeilijkheden, niets gaat vanzelf) de beste herinneringen aan over'.

De tentoonstelling werd geopend door de schepen (wethouder) van Zonhoven. Bij zijn vertrek wilde hij ook iets van Geert kopen. En natuurlijk werd dit het stripboek over Mgr. Schraven

 

Geert richt de vitrine in

 

voorwerpen die hij gebruikte bij het stripboek

wandeling langs het Mgr. Schravenpad

Op zaterdag 16 juni trok een groepje wandelaars langs het Mgr. Schravenpad van Lottum naar Broekhuizenvorst. De leiding was in handen van Harry en Els Schraven. Het pad was uitgezet langs een nog te realiseren uitbreiding op aansluiting van het al bestaande Schravenpad in Lottum dat van de kerk naar het geboortehuis van Frans Schraven loopt.

Harry schrijft:

'Op vaderdag hebben we met een groep van 7 mensen het nieuwe gedeelte van het Schravenpad gelopen. Het was schitterend wandelweer. Dus oproep aan allen om volgend jaar mee te lopen'.

lezing in Broekhuizenvorst

Op 17 juni heeft voorzitter Harry Schraven een lezing gegeven voor de studieclub van Limburgse werkgevers in 'Ald Vors' in Broekhuizenvorst. Na de lezing gaf de deken van Horst, Alexander de Graaf Woutering, een rondleiding op het kerkhof en in de kerk.

In de Schravenkapel lichtte de voorzitter het kunstwerk van Jan Haen toe en sprak hij ook over de contacten met Chinese katholieken.

De werkgeversclub was onder de indruk van het verhaal van bisschop Schraven. Ook spraken ze de bewondering uit over de activiteiten van de stichting. Het stripboek 'Post uit China' vond gretig aftrek. De voorzitter van deze studieclub Marcel Walda schreef een woord in het gastenboek van de kapel.

lezing in Baarlo

Op 17 juni werd een lezing gegeven in de parochiezaal van Baarlo. De inleider riep in herinnering hoe hij als jonge jongen samen met zijn zus hun beider peettantes moest gaan bezoeken. Per fiets werd de tocht afgelegd naar Steyl, waar de jongste zus van bisschop Schraven woonde en daarna via de veerpont naar Baarlo waar een andere zus van de bisschop leefde. 'Het dorp Baarlo heeft daarom een bijzondere relatie met bisschop Schraven'. Na de inleiding werd met grote aandacht geluisterd. Vooral het einde raakte aanwezigen toen het verhaal van Mgr. Schraven en gezellen werd voorgesteld als een modern Paasverhaal: 'Dood brengt leven voort'. Na de pauze volgde een geanimeerd gesprek. Aanwezigen toonden hun tevredenheid met woorden: 'Een boeiende avond'.

Enkele aanwezigen besloten meteen de volgende dag per fiets de Gedenkkapel van Mgr. Schraven te bezoeken.

Mgr. Schraventuin in Rome

In het najaar werden Mgr. Schravenrozen vanuit Lottum naar Rome gestuurd voor de daar ontwikkelde Mgr. Schraventuin. De rozen omlijsten een kruidentuin van asielzoekers. Ze staan in bloei zo blijkt uit deze foto die vanuit Rome werd toegestuurd. Blijkbaar is de grond vruchtbaar. Maar niet alleen in de tuin prijken de rozen. Ze werden ook in potten neergezet aan de ingang van het Generalaat. Men toonde zich zeer in zijn schik met deze prachtige Mgr. Schravenrozen uit Lottum.