NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 13, nummer 71, nr. 2 2021
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

berichten:


In memoriam Lia Berntsen-Sipman

Op 4 oktober 2020 overleed Lia Berntsen-Sipman, de echtgenote van Paul Berntsen. Paul is een broer van Harry Berntsen die in de zomer 2020 overleed.

In 2007 heeft Lia een Chinees kazuifel, dat in de familie Berntsen was, aan de Lazaristen geschonken. Het kazuifel kwam uit Parijs, uit de nalatenschap van Mgr. Schraven. Het was ooit door de familie in Lottum aan de moeder van Paul, Thea Berntsen-Schraven, geschonken. Het kazuifel is door Lia bij de Herdenkingsdienst in 2007 in Broekhuizenvorst, overgedragen aan Harrie Jaspers, toen overste van de Lazaristen in Panningen.

Het kazuifel heeft heel lang in de vitrine in de Mgr. Schravenkapel gehangen. Het is nu weer terug in Panningen bij de Lazaristen.

Er is wel aan getwijfeld of dit kazuifel in China ook door Mgr. Schraven zelf gedragen is. Wiel Bellemakers, oud-overste van de Lazaristen, die het hier ooit heeft bekeken, vertelde dat het onmiskenbaar een echt Chinees kazuifel is, vanwege de bloemmotieven erop. In China mochten geen christelijke symbolen op liturgische gewaden staan.

Bedankje voor Jurriaan Meijer

De Mgr. Schravenstichting heeft van Jurriaan Meijer het boek van de priester Henri de Greeve, ‘Zaterdagavond kwart over 8 ‘gekregen. In dat boek is opgenomen het radiopraatje ‘Mannen van formaat’, over de gewelddadige dood van Mgr. Frans Schraven en Gezellen.

2012

Bedankje voor Marthe Geringer-Hamers

De Mgr. Schravenstichting stuurt jaarlijks een bedankje aan mensen die een donatie doen. Een noemenswaardig bedankje in deze nieuwsbrief voor mevrouw Marthe Geringer-Hamers uit Florida, USA, dochter van Tilly Hamers-Schraven uit New York USA, reeds lange tijd niet meer onder ons. Van Marthe, echtgenote van Saul Geringer, ontvangt de Mgr. Schravenstichting regelmatig een donatie in dollars. Bijzondere dank daarvoor. De familie in USA, de kinderen en kleinkinderen van Tilly Hamers-Schraven, beheren nog steeds de zaak in kerkinterieurs te New York, Adrian Hamers inc..

"In het Zonnetje" Geert de Vos

Geert de Vos steunt de Mgr. Schravenstichting al tien jaar als vrijwilliger met veel digitale werkzaamheden voor de website, de nieuwsbrieven en de verzending van de publicaties.

Zeer betekenisvol voor onze Stichting. Geert dankjewel voor je vrije tijd, je energie, je enthousiasme en je inzet. Kijk hier een zonnige foto van Geert. Leuk om te weten, Geert de Vos is ICT-er, daarnaast duikt hij in het heden en verleden van de folkmuziek. Hij is een van de makers van het radioprogramma "FolkIt!", een onderdeel van de Concertzender. In dat programma maakt hij de luisteraar deelgenoot van zijn ontdekkingen naar de lokale muziekcultuur. In zijn vakanties bezoekt hij graag de lokale platenwinkeltjes, om te horen wat de moeite waard is. Zijn website www.stokstaartje.nl