NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 13, nummer 72, nr. 3 2021
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

terug naar inhoudsopgave

‘Ik geef je een roosje mijn roosje …..  mijn roosje …’

Wie weet het nog het liedje uit de jaren zeventig van Conny VandenBos: “Ik geef je een roosje, m’n Roosje. Ik geef je een roos elke dag. En ik hou van jou tot de wei zonder dauw”. En om in sfeer van de muziek te blijven: “I never promised you a Rose Garden” een countrysong uit 1969, een grote  hit, geschreven door Joe South en gezongen door Lynn Anderson.

Een roos geeft je iets speciaal, de dieprode kleur, waar veel mee te zeggen is of zingen natuurlijk.
De roos is de koningin der bloemen. Zoveel verschillende bloemvormen en kleurschakeringen als geen enkele andere plantenfamilie. 

 Chinese Aartsbisschop Mgr. Savio Hon Tai tijdens inzegening Schravenpad. © De Rozenhof Lottum

De aanleiding van deze ode aan de roos is dat juni de rozenmaand is en dat op 26 juni 2021 het vijf jaar geleden is dat de Mgr. Schravenroos werd gedoopt. De Mgr. Schraven Stichting is blij dat de roos naar bisschop Frans Schraven is genoemd. De Chinese aartsbisschop Mgr. Savio Hon heeft bij de doop van deze roos ook het 10 km lange Schravenpad ingezegend.  De Mgr. Schravenroos heeft een rode kleur, die verwijst naar het bloed  van de martelaren, Mgr. Schraven en zijn Gezellen.

De beschrijving van de Mgr. Schravenroos:

Rozengroep

Grootbloemige Theehybriden

Hoogte

50-100 cm

Kleurgroep

Rood

Bloeiperiode

Doorbloeiend

Geur

Geurend


Lottum in Limburg is het rozendorp, in het centrum ligt ‘De Rozenhof’, een prachtige kijktuin met alle Nederlandse Excellence rozen en Duitse ADR rozen. Sinds kort is er ook een prachtig aangelegde belevingstuin te bezichtigen. Vanaf De Rozenhof start het Schravenpad en voert u naar Huys Kaldenbroeck, waar Mgr. Schraven in 1873 is geboren. U wandelt langs diverse kapelletjes en door prachtige natuurgebieden met panoramische uitzichten. De rozenfietsroute van 30 km gaat langs rozenvelden en verder langs de oevers van de Maas. Bij Huys Kaldenbroeck vindt op 26 juni 2021 een boerenmarkt ‘bewust buiten’ plaats. 

Hoe staat het met de Mgr. Schravenroos? Er zijn allerlei vragen, zoals: blijft de roos in productie? Hoe is de kwaliteit? De een koopt er drie, waarvan er een overleeft, de ander koopt er tien en er overleven er drie. Iemand meldt ‘onze rozen zijn erg armetierig, een bisschop onwaardig, ik zal een kaars opsteken, dan wordt het misschien nog wat’. En nog iemand heeft drie rozenstokken meegenomen in het vliegtuig voor familie in Dresden, ze doen het daar succesvol. In de perkjes van Lottum, aan de Mgr. Schravenlaan waren de rozen eerst zwak, omdat er in de grond aaltjes zijn gevonden. Er heeft herplanting plaatsgevonden en een bewoner in de buurt heeft daarna als vrijwilliger de zorg over de rozen op zich genomen.   

Zie hier de foto’s van de rozen uit het verhaal,  op een rijtje: de roos in de tuin van Venray, Dresden Dld, Utrecht, Den Haag, en Lottum.


Mgr. Schravenroos

Mensen zijn gewend om succes te hebben, maar met de natuur, levend materiaal, ligt dat anders. Als rozenliefhebber moet je ook een beetje geluk hebben en goed kunnen incasseren als de roos het minder doet of sneuveld. Geef de roos zorg en aandacht en ze bloeit de hele zomer door.

Rozen planten is gewoon leuk werk, van half maart t/m de zomer kan je planten. Rozen zijn geschikt om in perken te zetten, in groepen of zelfs in potten op terras. Plantafstand 50 cm.

Rozen zijn niet heel kieskeurig, de grond doorspitten waardoor er ‘beluchting’ ontstaat en de grond eerst beoordelen op ‘levendigheid’ met wormen en andere gronddiertjes. De grond doormengen met humusrijke (rozen) grond is meestal een goed begin. Rondom wat aandrukken, water geven, het genieten kan beginnen. De takken in het voorjaar 2 à 3 ‘ogen’ boven de grond  snoeien om de ontwikkeling van de plant te stimuleren.

Voor rozen met kale wortel is de beste planttijd in de periode half oktober tot eind november. Zet de struik in een emmer met water, druk de grond circa 5 cm onder het grondoppervlak aan, dat geeft stabiliteit en weerbaarheid tegen temperatuurinvloeden, tegen kou. Bestrooi deze met wat voedingsstoffen, zodanig dat deze goed omgeven wordt met (humusrijke) grond. De wortels niet in een ‘knoop’ in het gat ‘proppen’ maar zodanig ontwarren dat zij zich vrijelijk en rondom kunnen ontwikkelen.

Met voedingsstoffen in maart, april, mei en juli, en in de cadans van bloei- en rustperioden, water én lucht in de grond wordt een gezonde plant beter weerbaar tegen ongewenste bladschillel en luizen die er overigens ook echt wel bij horen. Aldus wordt een optimaal klimaat geboden voor een gezonde en succesvol rozengroei.

De prachtige Mgr. Schravenroos is nog steeds in productie bij het bedrijf Tantau in Duitsland. De Mgr. Schravenroos is een geënte roos, het type Winner, de meest bekende groep rozen. En zodra de roos uit de productie wordt gehaald, kan deze productie worden voortgezet door het Tuincentrum Lottum, aldus de tuinder Vic Keltjens die de roos importeert  voor het Tuincentrum Lottum.

De Mgr. Schravenroos bestellen of ophalen kan bij Tuincentrum Lottum aan de Grubbenvorsterweg 26 te Lottum https://www.rozenlottum.nl/

Ook in Rosarium ‘de Rozenhof’ in Hoogwoud, gemeente Opmeer, is de Mgr. Schravenroos verkrijgbaar http://www.rozenhof.info/

Om zeker te zijn of er nog een voorraad is, kan men het beste tevoren even contact opnemen met het tuincentrum of rosarium.

Een mooie gedicht van T.S. Eliot:

Lady of silences
Calm and distressed
Torn and most whole
Rose of memory
Rose of forgetfulness
Exhausted and life-giving
Worried reposeful
The single Rose
Is now the Garden

Cia Schraven
bestuurslid – secretaris