Zoek

Bezoek aan de Eucharistie op 2 mei 2022 in de H. Marthakerk, Den Haag

Het is al een tijdje geleden, toch wil ik graag met u delen mijn ervaring van het ‘warme’ bezoek op 2 mei 2022 aan de eucharistieviering voor de Chinese rooms-katholieke gemeenschap in de H. Marthakerk aan de Hoefkade te Den Haag, mijn woonplaats.

De rooms-katholieke Kerk van de Heilige Martha in Den Haag aan de Hoefkade 623 is een rijksmonument uit 1908. Een neogotieke “Kathedraal van de Schilderswijk”.

Het is een wereldkerk in de stad. De H. Marthakerk wordt door haar ligging bezocht door bezoekers met zeer diverse culturele achtergronden: Aziatische, Antilliaanse en Filipijnse gelovigen.

De H. Martha behoort tot de Haagse parochie Maria Sterre der Zee, bestaande uit 6 actieve geloofsgemeenschappen en 7 prachtige rooms-katholieke kerken in Den Haag.

Het kerkbestuur richt zich op integratie van gelovigen uit verschillende werelddelen. Vincent Wang is parochievicaris in het pastoraal team van deze parochie.  Hij woont achter de H. Marthakerk in de Haagse Internationale Religieuze Communiteit Schilderswijk ‘HIRCOS’.

Vincent is de enige parochievicaris in Nederland van Chinese afkomst. Dit verklaart ook de band met de Mgr. Schravenstichting, vanwege het missionaire werk van bisschop Frans Schraven in China. Vincent was meerdere keren aanwezig op de jaarlijkse dag van de herdenking van mgr. Schraven en gezellen in Noord-Limburg. Bij gelegenheid concelebreerde hij in de eucharistievieringen. In 2019 kwam hij samen met een groep Chinese gelovigen naar de dienst. Zij waren diep geraakt door het verhaal van bisschop Frans Schraven en zijn lotgenoten. Hun hart was verbonden met de bisschop en de Mgr. Schravenstichting.

Ik sprak Vincent bij een van deze vieringen en kwam van hem te weten dat de Chinese rooms-katholieken vanuit het hele land naar de mooie H. Marthakerk in de Schilderswijk in Den Haag komen. Het is de enige rooms-katholieke Chinese gemeenschap in Nederland sinds 2014. De gemeenschap ontmoet elkaar maandelijks voor de eucharistieviering in de H. Marthakerk. Ik uitte bij die gelegenheid mijn wens om deze viering bij te willen wonen.

Ik werd door Vincent uitgenodigd voor de Eucharistie op maandag 2 mei 2022 en tot mijn verrassing ook voor de aansluitende jaarlijkse barbecue, extra feestelijk. Mijn partner Henk mocht mij vergezellen en wij werden die dag enorm vriendschappelijk ontvangen.

In de kerk werden wij voorgesteld en welkom geheten in de Chinese taal. De gehele eucharistieviering was in de Chinese taal. Zo’n 65 volwassen van Aziatische komaf waren aanwezig.  Het was voorjaarsvakantie en daarom waren er ook 50 kinderen met hun familie meegekomen.

Maandag is een goede dag voor de bezoekers, onder wie velen die een horecazaak runnen of daar werken en daarom in het weekeinde niet in de gelegenheid zijn om naar de kerk te gaan.  Bezoekers komen niet alleen uit Den Haag maar ook uit Amsterdam, Rotterdam, Hilversum, Nijmegen, Groningen en Limburg, etc.

De vierde zondag van Pasen staat het beeld van Jezus Christus als de Goede Herder centraal, uit Johannes 10. De herder die zijn leven geeft voor zijn schapen. Zijn leiderschap is een dienend leiderschap. In de Eucharistie, met Vincent als voorganger, waren ogenblikken van stilte en schuldbelijdenis. Twee vrouwen brengen de lezingen. Vincent legt kort in het Nederlands aan mij en mijn partner uit, wat er wordt gelezen. Heel attent, wij zijn de enige westerlingen en de Chinese taal niet machtig.

Mooi om te zien dat Vincent de misdienaars, studenten van de Universiteit Leiden, waardevol betrekt bij de viering. Ook wensen de bezoekers elkaar vrede toe. De parochianen houden spontaan een collecte voor Vincent om zijn aanstaande reis en verblijf van drie maanden in China te bekostigen. Het is een verjaardagscadeautje voor Vincent, die een paar dagen eerder jarig was.

Na de kerkdienst gingen allen binnendoor naar de pastorietuin. Deze tuin is aan de zuidzijde afgesloten door een bakstenen tuinmuur. Wat een gezellige zonnige middag! De geuren van geroosterde gerechten kwamen je tegemoet. Prikkelende kruiden. Uitnodigende gemeenschapsleden die met een brede glimlach mij en mijn partner de lekkernijen aanboden. Het was niet alleen eten, Vincent hield een heuse bingo met cadeautjes ‘made in China’. De kinderen en hun ouders en familie genoten, ook wij. Ik had een gevoel van ‘komt allen tot mij’ door herder Vincent. Wat een betrokkenheid van deze moderne priester. Vincent kent bijna alle parochianen van naam. De schemer viel in toen wij huiswaarts fietsten.  Deze dag was een hele belevenis, met een buitengewoon hartelijke ontvangst. Wat ik heb ervaren, is de kracht van verbinding in deze gemeenschap.

Lucia Schraven
secretaris van de Mgr. Schraven Stichting


Bron: de Gids voor internationale en Migrantenkerken in Den Haag, de uitgave van 2021 tot stand gekomen door Mara en Hub Den Haag, zie www.hub-denhaag.nl

Meer artikelen

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!