Zoek

Wie is Bisschop Frans Schraven ?

Het verhaal achter bisschop Schraven en de martelaren

Inleiding

Frans Schraven wordt op 13 oktober 1873 geboren te Lottum (L) en groeit op in Broekhuizenvorst. Na zijn opleiding aan het Bisschoppelijke College te Roermond, filosofie op Rolduc te Kerkrade en theologie te Parijs (bij de Lazaristen, gesticht door de heilige Vincentius à Paulo), ontvangt Frans Schraven te Parijs in mei 1899 de priester wijding.

Op 26 juli 1899 draagt hij te Broekhuizenvorst zijn eerste Heilige Mis op en vertrekt op 5 augustus via Marseille per boot naar China. Op 10 april 1921 wordt hij tot bisschop en apostolisch vicaris van het vicariaat Chengtingfu, het huidige Zhengding gewijd door zijn neef Mgr. Frans Geurts cm, ook bisschop in China.

Op 9 oktober 1937 wordt hij samen met 8 gezellen op gruwelijke wijze vermoord door het Japanse leger vanwege de weigering vrouwelijke vluchtelingen als “troostmeisjes” ter beschikking te stellen.

Het drama van Zhengding

Op 7 oktober 1937 staan de Japanse troepen voor de missiepost in Zhengding, waar ook het vicariaat gevestigd is dat onder leiding staat van de Lottumse bisschop Frans Schraven.

In de morgen van de 9de oktober hebben de Japanners de stad in handen en diezelfde dag vragen zij op de missie om jonge vrouwen. Een van de buitenlandse missionarissen geeft hun als antwoord: “Je kunt pakken wat je wilt, maar wij zullen nooit meisjes uitleveren”. De soldaten gaan onverrichterzake weg.

Men mag veronderstellen dat zij daar woedend over waren en daarom ’s avonds terugkeerden om bisschop Schraven met acht gezellen gevangen te nemen.

Brandstapel

Een ooggetuigenverslag vermeldt:

“Mgr. Schraven en zijn gezellen werden op een vrachtauto geladen en op 300 meter afstand van de residentie vermoord. Zij werden samen verbrand. Men vond bij de brandstapel het hoofddeksel van de bisschop terug, dat helemaal onder het bloed zat. Bisschop Schraven bleef het langst in leven. Hij was nog niet dood, toen hij op de brandstapel werd gegooid. Hij zuchtte met luide stem: “Mijn God, mijn God”. Verschillende keren begoten ze hem met petroleum, maar het vuur vatte moeilijk vlam. Op het einde gooide men benzine op de brandstapel, een grote vlam schoot omhoog. Langzaam viel het gekerm van pijn weg. Alleen een stuk been is van hem overgebleven. Verder vond men zijn lorgnet terug: het glas was gesmolten, alleen het montuur bleef over.”

Verdediging van vrouwen

Mgr. Schraven en gezellen stierven als missionarissen die trouw op hun post bleven en de verdediging van vrouwen op zich namen tegen seksueel misbruik door Japanse soldaten. En zij kwamen op voor duizenden vluchtelingen. Een troost is dat geen enkele vrouwelijke religieus of vluchtelinge van de missiepost werd meegenomen of verkracht.

Martelaren

Het drama van Zhengding 9 oktober 1937, klik hier voor de beschrijving. 
Nederlandse missionarissen wegbereiders voor held John Rabe. Klik hier voor details.
Klik op de foto’s van een van de martelaren voor een uitgebreidere beschrijving.