Zoek

De Zaligverklaring komt dichterbij

Positio mgr. Schraven en gezellen voor bisschop Smeets

Tijdens een hartelijke ontmoeting in het bisschopshuis in Roermond heeft bisschop Harrie Smeets onlangs de zogeheten Positio over het leven van bisschop Frans Schraven en gezellen in ontvangst genomen. Hij kreeg deze uit handen van pater Wiel Bellemakers c.m. die postulator is in het zaligverklaringsproces van deze Limburgse missiebisschop.

Het proces voor zaligverklaring van Mgr. Schraven en gezellen is een aantal jaren geleden al gestart. Toen is na uitvoerig onderzoek door een kerkelijke rechtbank de originele positio al naar Rome gestuurd. Het boek dat bisschop Smeets nu aangeboden heeft gekregen, is een kopie. Omdat het bisdom Roermond nauw bij het proces betrokken is, wilde pater Bellemakers graag persoonlijk een exemplaar aanbieden aan Mgr. Smeets en aan pater Jos Geelen, bisschoppelijk gedelegeerde voor zalig- en heiligverklaringen. Eenzelfde exemplaar is ook aangeboden aan alle bisschoppen van de bisdommen waar de acht Gezellen van Mgr. Schraven geboren zijn.

De Positio is het slotdocument van het onderzoek naar de deugden en in dit geval ook het martelaarschap van de kandidaat-zaligen. Het bestaat uit diverse delen. Het eerste deel, de Informatio bevat de levensbeschrijving van de Dienaren Gods. Verdere delen bevatten o.a. een serie documenten en getuigenissen van mensen over Mgr. Schraven en gezellen. De originele versie van de Positio dat zich al een aantal jaren in Rome bevindt, wordt daar bestudeerd door een commissie van historici en theologen en vervolgens door een commissie van kardinalen verbonden aan het Dicasterie voor Heiligverklaringen. Als deze positief oordelen, schrijven zij een aanbeveling aan de paus aan wie de eindbeslissing toekomt om iemand zalig of heilig te verklaren (bron: Bisdom Roermond).

De Nederlandse bisschoppen brachten van 7 tot en met 13 november jl. een gezamenlijk Ad Limina bezoek aan paus Franciscus te Rome. Het was het eerste Ad Limina bezoek voor bisschop Harrie Smeets van Roermond. Zij kijken terug op mooie momenten in deze week. De aanvraag voor de Zaligverklaring van bisschop Frans Schraven en zijn gezellen zal ongetwijfeld te berde zijn gebracht.

Meer artikelen

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!