Search

Terugblik Herdenkingsdag 85ste sterfdag bisschop Frans Schraven en gezellen

Terugblik Herdenkingsdag 85ste sterfdag bisschop Frans Schraven en gezellen
zondag 9 oktober 2022 te Panningen

In de prachtige kapel van het missiehuis van de paters Lazaristen te Panningen, Noord-Limburg, werd de 85ste sterfdag herdacht van bisschop Frans Schraven en gezellen in China,
tevens gedenkviering voor de slachtoffers van (seksueel) geweld.

De eucharistieviering

De hoofdcelebrant bij de eucharistieviering was overste Rafael Isharianto. Als overste van de lazaristen te Panningen is hij ook de gastheer. De concelebranten waren Pater Jeroom Heyndrickx en Father Mathew Gong Zhixi, beiden uit Leuven en verbonden aan het Verbiest Instituut. Zij kwamen met een delegatie onder wie Zuster Gaby Yang en Elisa Weng. Kapelaan Vincent Wang en zijn parochianen uit Den Haag waren aanwezig.


De bewoners van het missiehuis St. Jozef te Panningen die niet in staat waren naar de dichtbijgelegen kapel te komen hebben de eucharistieviering via een livestream kunnen volgen. Een liturgieboekje met de volledige teksten van de liederen was beschikbaar, verzorgd door Lau Engels. De organist Carola Hoedemaekers begeleidde de zang.
Pater Jeroom en Father Matthew hebben het Onze Vader in het Chinees gezongen.
Mia Janssen-Brouwer, bestuurslid Mgr. Schraven Stichting, was de lector en las de eerste lezing en de intenties van de voorbede. Een intentie is opgenomen voor de slachtoffers van seksueel geweld en de naasten van hen die ons ontvallen zijn.
Jeroom Heyndrickx cicm, bestuurslid van de Verbiest Stichting te Leuven, stond tijdens zijn homilie ook stil bij de sombere situatie van de Kerk in China. De Verbiest Stichting onderhoudt dialogen niet alleen met China maar met alle Chinese lokale kerken wereldwijd, speciaal met Taiwan en Hong Kong die zij aanzien als Kerken in nood en die zij steun aanbieden. Lees hier verder

De lunch

In het restaurant De Houbereij in Panningen waren 58 mensen voor een luxe lunch. Een mooi samenzijn met aandacht voor elkaar.

De Mgr. Schravenwandeling

De Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SP&V) organiseert al enkele jaren op of rond de sterfdag van Mgr. Schraven en gezellen een pelgrimswandeling samen met de Mgr. Schraven Stichting. Dit jaar, op de 85e herdenking van de sterfdag, heeft pater Henk Erinkveld C.Ss.R. van SP&V de nieuwe wandelroute“Schravenpad naar Broekhuizenvorst” gelopen met negentien pelgrims. De rondwandeling van 13,5 kilometer startte in de ochtend vanaf de kerk in Lottum via het prachtige Schuitwater- natuurgebied naar Broekhuizenvorst, waar in de kerk een herdenkingskapel voor Mgr. Schraven en zijn gezellen is ingericht. Daarna een ommetje via Arcen. Het verslag van SP&V vermeldt “Officieel is Mgr. Frans Schraven nog geen heilige, maar in de ogen van velen verdient hij die status zeker, de uit het Noord-Limburgse Lottum afkomstige missionaris”. En wat een bof het was prachtig zonnig weer.

De première van het muziekspel ‘Helse Liefde’

Meer dan 100 aanwezigen in de prachtige kapel van de Lazaristen te Panningen. Uitverkocht!

Het was een indrukwekkende en zinderende voorstelling met een dragende hoofdrol van Vera Bolenius en Wim van de Riet, die het Chinese kruisje droeg die missionaris Frans Schraven in China bij zijn bezoek aan Nederland aan een familielid heeft geschonken.

Bezoekers waren na afloop vol lof.

Enkele reacties: ‘meermaals ontroerd’, ‘een brok in mijn keel en de tranen in mijn ogen’, ik kom nog een keer kijken’ en ‘prachtige zang en spel’. ‘Helse Liefde’ geeft een inkijk in het leven van missionaris Frans Schraven, die vrouwen bescherming bood tegen uitlevering aan de Japanse soldaten. Een voorstelling in het nu, over Louise die wordt mishandeld en zoekt naar innerlijke kracht die gezien moet worden. Seksueel misbruik is enorm actueel waarop voor vele slachtoffers door schaamte en schuld een taboe rust.
Na afloop van de première is aan alle spelers en zangers, de regisseur, de arrangeur en technische ondersteuner(s) een rode roos overhandigd.
Met dank aan Ans Ebisch van het secretariaat bij Congregatie der Missie Lazaristen, voor het regelen van de faciliteiten en de bloemen. En de door haar gemaakte foto’s.
Bezoekers hebben flyers van het Expertisecentrum “Helse Liefde” en de Mgr. Schraven Stichting meegenomen. Er zijn rozenkransen uit China en stripboeken “Post uit China” van Geert de Sutter verkocht.

Het was een succesvolle herdenkingsdag, bezoekers en onze dierbare collega’s uit Leuven waren zeer enthousiast.

Voor een aantal belangstellenden van de Mgr. Schraven Stichting heeft de secretaris, als beloofd, een kaarsje laten branden, en wel voor hun dierbaren die hun zijn ontvallen of voor hen zelf omdat zij vanwege omstandigheden niet aanwezig konden zijn op de herdenkingsdag en de première van het muziekspel “Helse Liefde”. Zij heeft dit gedaan in de Mariadevotiekapel van De Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Smartenkerk, de parochiekerk van Panningen, aan de overkant van de kapel van de Lazaristen.

Meer artikelen

Terugblik Herdenkingsdag 8 oktober 2023

De Herdenkingsdag van de 86se sterfdag van Mgr. Frans Schraven en gezellen op zondag 8 oktober 2023 a.s. was een luisterrijke en sportieve dag. Het thema van de dag was ‘Vluchtelingen’ met name uit Oekraïne.

Lees verder »

Muziekspel ‘Helse Liefde’

De voorstelling ‘Helse Liefde’ is door meer dan 1500 mensen bezocht. De laatste twee voorstellingen waren in Roermond voor de vrouwenorganisatie ZijActief en in Scheveningen. Voor beide een ‘opstapje’ naar de wereldwijde Orange the World-campagne op 25 november. De kleur oranje staat voor de zonsopgang, de dageraad van een toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit jaar is het thema van de campagne in Nederland ‘Veilig, overal en altijd’.

Lees verder »

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!