Zoek

Terugblik Herdenkingsdag 8 oktober 2023

De Herdenkingsdag van de 86se sterfdag van Mgr. Frans Schraven en gezellen op zondag 8 oktober 2023 a.s. was een luisterrijke en sportieve dag. Het thema van de dag was ‘Vluchtelingen’ met name uit Oekraïne.

De eucharistieviering

In de ochtend startte de dag met een eucharistieviering in de Parochiekerk H. Naam Jezus te Broekhuizenvorst. Pater Henk Erinkveld CSsR (C) was de hoofdcelebrant, Pastoor Vincent Wang en Overste Rafael Isharianto waren de concelebranten. Mia Janssen-Brouwer las de eerste en tweede lezing en de voorbede, waarin ook intenties voor de Oekraïense vluchtelingen en de Chinese kerk werden uitgesproken. Tevens een intentie voor Ruud de Boer, echtgenoot van de Tilburgse Schraven familielid Amei de Wijs, in 1986 overleden op 36-jarige leeftijd.
De preek bestond uit een interview met de Oekraïense Tania Heilkens uit Roermond die haar indrukwekkend ervaringsverhaal vertelde.
De zang werd verzorgd door het parochiekoor Broekhuizenvorst, op het orgel begeleid door Carola Hoedemaekers. Acoliet was Theo Cox. Pieter Litjens verzorgde de teksten op het projectiescherm.
Het interieur van de kerk was prachtig verzorgd door Ans Litjens-Clevis.

Tijdens de dienst was er ruimte voor een gebed in het Oekraïens. En het Onze Vader werd in het Chinees gezongen door de bezoekers uit Den Haag, de parochianen van pater Vincent Wang, en door een delegatie van de Verbiest Stichting uit Leuven.

In de kerk stonden prachtige bloemen in de Oekraïense kleuren: geel, blauw en de rood (van de Mgr. Schravenroos) verzorgd door Dasha Berezhnieva en Iryna Bielobrova, gefinancierd door de Astra Fund Company. Deze Company ondersteunt individuele Oekraïense bloemisten, vanuit de doelstelling: “Zaken moeten niet alleen geld brengen, maar ook de wereld beter maken!”.

De collecte voor de zusters van St. Basilius de Grote in het oorlogsgebied in Oekraïne heeft meer dan 300 euro opgebracht. Dit bedrag is overgemaakt aan deze zusters, zo kunnen zij hun werk voortzetten voor de vele oorlogsslachtoffers die naar hun klooster in Zaporizja zijn gevlucht.

De lunch

De voortreffelijke lunch was verzorgd door het Maashotel aan de Veerweg te Broekhuizen.
Het was een fijn samenzijn met dertig mensen. Daarbij mooie gesprekken en kennismakingen. Een boeket en een kinderboek van Roel Verheggen* werd aan Tania Heilkens ** overhandigd.
Tania geeft les aan Oekraïense kinderen. Ook werd een boeket aan Frans König en Çoiriet van Overbeek (dochter van Ine Schraven) uitgereikt, zij vierden juist op die dag hun 35e huwelijksdag.

* Het kinderboek van Roel Verheggen met de titel ‘Maanvonk’ is het derde en spannende boek uit de serie ‘De geheimen van Schatterdam’. Het gaat over Ali, de vluchteling die op school wordt geholpen. Het gaat over veerkracht en sterk in je schoenen staan. Een boek voor moedige kinderen vanaf 9 jaar.

** lees meer over Tania Heilkens in het interview gepubliceerd in januari 2023 in het Magazine Gerardus van Pelgrimsoord Klooster Wittem Klik hier

Wandeling Schravenpad

De wandeling onder leiding van Henk Erinkveld van de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SVP) startte met rond tien deelnemers vanaf Broekhuizen. Vandaar ging het naar de ‘Mgr. Schraven gedachteniskapel’ in Broekhuizenvorst. Aldaar was er een bezinning met gebed om veiligheid en vrede voor vluchtelingen en een lied. Vervolgens liep men via het natuurgebied Schuitwater naar Lottum en langs de Maas terug naar Broekhuizen. Onderweg was er tijd voor een pelgrimslied en bezinning. Het was een prachtige 14 kilometer lange nazomerwandeling.

Zo werd op deze herdenkingsdag op een betrokken wijze Mgr. Frans Schraven herdacht, een mens die letterlijk zijn leven opofferde voor bedreigde vluchtelingen. Met bijzondere aandacht voor vluchtelingen in onze tijd, o.a. die uit Oekraïne.

Meer artikelen

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!