Zoek

Wiel Bellemakers -voor altijd in ons hart-

Pater en lazarist Wiel Bellemakers (1933) is op 24 oktober 2023 overleden.

Wiel Bellemakers zal herinnerd worden als een man van verhalen.

Hij kon complete verhalen vertellen met veel details. ‘Dat heb ik altijd gehad’, zei hij tegen de Mgr. Schraven Stichting. ‘Vraag me naar de preek van pater Luypen met Kerstmis 1968 en ik lepel het zo op.’

Bellemakers werd geboren in Brunssum. Hij werd in 1957 tot priester gewijd in Panningen en studeerde aansluitend Kerkelijk Recht in Rome. Bellemakers was 40 jaar verbonden aan de Kerkelijke Rechtbank van het Aartsbisdom Utrecht en 9 jaar provinciale overste van de Nederlandse provincie van de lazaristen. In 1988 werd Bellemakers provinciale overste.

China

Bellemakers was gefascineerd door China. Hij verdiepte zich in het land en de gelovigen. Dit ontstond toen lazarist Harrie Hermans in 1944 godsdienstles gaf. ‘Hij schreef het karakter voor mens op het bord’, zegt Bellemakers. ‘Ik vond het buitengewoon interessant’. Hij bereidde zich voor op de missie naar China, maar doordat het land op slot ging, kon dat niet doorgaan. In 1997 bezocht hij eindelijk het land, het jaar waarin herdacht werd dat Mgr. Frans Schraven zestig jaar eerder werd vermoord. Bellemakers zette zich in voor de zaligverklaring van de bisschop die werd vermoord door het Japanse leger vanwege de weigering vrouwelijke vluchtelingen als “troostmeisjes” ter beschikking te stellen.
De laatste jaren woonde Bellemakers in het Missiehuis in Panningen. Ook over de historie van het missiehuis en de kapel wist Bellemakers veel te vertellen. Kijk hier een interview met Wiel, een filmpje van drie minuten.

Bron: Uit het artikel van Omroep Peel en Maas 25.10.2023

Op 30 oktober 2023 was de afscheidsdienst, die ook online was te volgen. Daarin spraken enkele personen deze woorden over Wiel uit. Mgr. Th. Hoogenboom, hulpbisschop van het Bisdom Utrecht: ‘Wiel Bellemakers had humor, pretoogjes, een weldadig mens, bewogen, wijs pastoraal mens.’ (Voorgelezen door mgr. H. Woorts, die mgr. Hoogenboom verving.) En de broer van Bellemakers: ‘Wiel werd gedragen door Aartsengelen. Hij had liefde voor de natuur en liefde voor de mens om hem heen. Wiel had graag de regie. Hij voelde zich veilig in het Missiehuis te Panningen’. Wilson Varela de pastoor-deken van Horst: ‘Wiel Bellemakers was een intieme getuige van liefde. Hij had mensenkennis voor de ‘kleine’ gelovigen. Wiel had levenskracht en was een dankbaar mens. Een lazarist, een geestverwant van Vincent de Paul’.

Lees hier het bidprentje

Wiel met zoveel ‘draden in goud’. Rust in vrede de horizon voorbij.

Meer artikelen

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!