De biografie van bisschop Frans Schraven van Jan Jacobs met de titel: ‘Op missie in het Rijk van Meester Kong ’ De roeping van Frans Schraven (1873-1937) verschijnt bij de uitgever Amsterdam University Press (AUP). De biografie telt 366 pagina’s en bevat ruim 60 foto’s.
De kostprijs is 35 euro.
Korte omschrijving
Op 9 oktober 1937, drie maanden na het uitbreken van de Tweede Chinees-Japanse Oorlog, werd de Noord-Chinese stad Chengtingfu na zware gevechten door het Japanse leger ingenomen. Voor de bisschop ter plaatse, de Nederlander Frans Schraven, lid van de congregatie van de Lazaristen, braken enkele benarde uren aan. Tegen de avond werd hij opgepakt en kort daarna samen met acht andere Europeanen vlakbij zijn residentie vermoord. Hoogstwaarschijnlijk uit wraak vanwege zijn weigering om vrouwen die naar zijn missieterrein waren gevlucht, uit te leveren aan plunderende soldaten. Die waren op zoek naar geld en goederen, maar ook naar ‘troostmeisjes’.
In deze biografie gaat Jan Jacobs uitvoerig in op de achtergronden van de moord, maar ook op de wijze waarop Schraven zeventien jaar lang invulling heeft gegeven aan zijn kerkelijk leiderschap in een land
dat toen bijna continu werd geteisterd door oorlog en geweld. Daarbij trok hij zich vooral het lot aan van de veelal arme boerenbevolking in zijn bisdom.
De auteur
J.Y.H.A. (Jan) Jacobs is emeritus-hoogleraar kerk- en theologiegeschiedenis. Hij schreef onder meer over de geschiedenis van de missie en missie-actie van priesterreligieuzen overal ter wereld; en verder over de geschiedenis van de oecumene. Voor zijn biografie over een van de ‘grondleggers’ van de Oudkatholieke Kerk van Nederland ontving hij de Blaise Pascal-prijs.