NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 10 nummer 55, nr. 1 2018
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

Inhoud

conferentie in China over mgr. Schraven en gezellen


In Duitsland verscheen in het blad CHINA Heute eind 2017 een kort verslag van de Conferentie die op 25 oktober in Peking gehouden werd over de massamoord van Zhengding. In het artikel is het volgende te lezen van de hand van Leopold Leeb:

In samenwerking met het Centrum voor onderzoek van het Christendom aan de Chinese Academie van Sociale wetenschappen (CASS)organiseerde de priester Zhang Shijiang van het ‘Faith Institute for Cultural Studies’ bij gelegenheid van de 80ste verjaardag van de massamoord van Zhengding op 25 oktober een kleine conferentie (ongeveer 20 deelnemers).
lees verder

conferentie in China: een onthulling


Soms komen tijdens een conferentie opvallende gegevens boven tafel waar tot dan toe niemand iets van wist of geheim werd gehouden. Dat gebeurde ook bij de genoemde conferentie in Peking op 25 oktober 2017.

Een inleider vertelde over het bezoek van president Xi Jinping aan Nederland. In Den Haag werd op 5 maart 2014 een nucleaire top belegd waarbij 53 staatshoofden aanwezig waren, zoals president Obama en ook de president van China Xi Jinping.
lees verder

terugblikken op de Chinareis 2017

Bijdrage 1 Luc Vos


‘Als voormalig inwoner van Schakkebroek (B), het geboortedorp van de Heilige zuster Maria Amandina, en als neef van pater Jozef Vos, missionaris in China en daar gestorven in 1952, was ik bijzonder aangetrokken door de rondreis die in oktober 2017 georganiseerd werd in het spoor van de Heilige Amandina, Mgr Schraven en – voor mij en mijn broer – in het spoor van de reizen die onze nonkel pater daar gemaakt heeft.
lees verder

seksueel misbruik in China


#MeToo in China

Het heeft even geduurd, maar ook Chinese vrouwen beginnen zich uit te spreken tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Beging 2017 beschuldigden vijf Chinese vrouwen een hoogleraar aan de universiteit van Peking ervan dat hij hen seksueel had lastiggevallen tijdens hun studie. De universiteit stelde een onderzoek in en schorste de professor.

Gesterkt door dit succes moedigt een van de slachtoffers, de wetenschapster Luo Qianqian, andere slachtoffers aan om ook hun verhaal te doen, onder vermelding van #WoYeShi (de Chinese variant van #MeToo).
lees verder

korte berichten

Bezoek aan Rome

Begin januari werd een werkbezoek gebracht aan het Vaticaan om de voortgang van de zaligverklaring te bespreken. Er moet een einddossier geschreven worden. Dat moet precies volgens de voorschriften van het Vaticaan gebeuren. Er werd gezegd: ‘Het moet de kwaliteit hebben van een proefschrift’. Om dat te bereiken is een Italiaanse historicus aangetrokken die op dit terrein deskundig is.
lees verder


Secretariaat Mgr. Schraven Stichting: Kloosterstraat 54, 6369 AE Simpelveld, tel. 0455445419
Website: www.mgrschraven.nl Contact: info@mgrschraven.nl
Facebook: www.facebook.com/mgr.schravenstichting
Bankrekening Mgr. Schraven Stichting: NL74RABO0148175341 BIC: RABONL2U.
Voorzien van de ANBI-status.