Op de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, 25 november, onthult het rapport Femicides in 2023: Global Estimates of Intimate Partner/Family Member Femicides van UN Women en UNODC dat femicide – de meest extreme vorm van geweld tegen vrouwen en meisjes – wereldwijd nog steeds wijdverbreid is.
Wereldwijd werden in 2023 85.000 vrouwen en meisjes opzettelijk vermoord. 60 procent van deze moorden – 51.100 – werd gepleegd door een intieme partner of familielid.
Uit de gegevens blijkt dat elke dag 140 vrouwen en meisjes sterven door toedoen van hun partner of een naast familielid, wat betekent dat er elke 10 minuten een vrouw of meisje wordt gedood.
In Nederland wordt elke acht dagen een vrouw vermoord. Universiteit Leiden, werkt aan de Femicide Monitor, een publiekelijk toegankelijke databank over femicide in Nederland. Femicide is de moord op vrouwen vanwege hun gender. We weten al dat ‘coercive control’, execieve controledwang, vaak voorafgaat aan femicide. Meer kennis is van levensbelang om vrouwen in de toekomst beter te kunnen beschermen.
Denise Schraven, adviseur en Cia Schraven, bestuurslid,
beiden van de Mgr. Schraven Stichting, waren betrokken bij de volgende bijeenkomsten:

• De Webinar FEM talk van de Nederlandse Vrouwenraad gevolgd, met het thema: ‘Beschermen Internationale Verdragen vrouwen tegen geweld?’ Er zijn vele internationale verdragen en wetten die vrouwen beschermen tegen discriminatie en/ of geweld;
• De ‘Internationale Dag van de Rechten van het Kind’. De Stichting Bijzonder Curator Nederland had een bijeenkomst met interessante sprekers. Het ging over ‘Coercive Control’, kennis verkrijgen op het gebied van huiselijk geweld, dwingende controle, met aandacht voor de (kwetsbare) positie van het kind in dit gebied;
• Denise heeft met Liesbeth Klaver, gecertificeerd mediator en gedragsdeskundige, een avond over femicide, met een documentaire en discussie in verzorgd; Het thema Orange the World ligt in de lijn van Denise’s speciale interesse voor vrouwenzaken en haar vroegere werk als huisarts;
• De bijeenkomst Orange the World van Zonta Den Haag te Den Haag;
• De ontmoeting NVR FEM TALKS van de Nederlandse Vrouwenraad met partner European Women’s Lobby ( EWL). Het volgende is toegelicht en besproken: het Verdrag van Istanbul, VN Vrouwenverdrag (CEDAW) en EU Directieve FAW (Europees Richtlijn inzake Geweld tegen Vrouwen. Kijk hier het verslag.
De bestuursleden van de Mgr. Schravenstichting gaan bedenken – volgend op het grote treffende project ‘Helse Liefde’ – hoe dit onderwerp te vertalen naar een concrete project.