Zoek

Een grote verrassing

Het is een grote verrassing, een bijzonder bericht uit China voor de Mgr. Schravenstichting dat na 100 jaar een Katholiek Bijbelboek tevoorschijn is gekomen. De vrouw die het bericht aan de Mgr. Schravenstichting verzond, ontdekte dit boek op de zolder van haar grootmoeder in de provincie Hebei, China. De oorlogen en ideologische revoluties die de afgelopen 100 jaar in China hebben plaatsgevonden, hebben geleid tot de vernietiging van te veel boeken, iconen en gebouwen die met het geloof te maken hebben.
Dit bijbelboek is misschien wel het enige antieke bijbelboek dat nog over is. Dit boek dat (getuige de tekst) een relatie heeft met bisschop Schraven en zijn beleid als bisschop. Bisschop Schraven heeft aan het boek een goedkeuring (imprimatur) verleend. Tijdens het Eerste Chinese Concilie in Shanghai in 1924 is over vertalingen (in het Chinees) van bijbel- en gebedenboeken in positieve zin gediscussieerd. 1924 is een bijzonder jaar, omdat half juni de Synode van Shanghai werd afgesloten, waar ook Schraven aan had deelgenomen. Eerder bestonden er ook al bijbelvertalingen, catechismussen en gebedenboeken in de taal zoals die in Noord-China werd gesproken.

Het boek is vanaf China naar Europa meegenomen door een Chinese priester die nu verblijft in het Verbiestinstituut te Leuven, België. Bij zijn bezoek aan de Mgr. Schravenkapel te Broekhuizenvorst op 5 mei 2024 zal het oude gebedenboek uit 1924, zonder specifieke datum, worden overgedragen aan het bestuur van de Mgr. Schravenstichting. Mogelijk gaat het boek weer terug naar de katholieke kerk in China waar, in overleg met het bisdom daar, verdere plannen gemaakt worden voor een tentoonstelling.
Zie hieronder de afdrukken.

Meer artikelen

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!