Zoek

De voorstelling ‘HELSE LIEFDE’, 2022- 2023

Hoe ontstond de voorstelling ‘Helse Liefde’, een spel van zang en spel?

Het idee van de voorstelling ontstond door een ontmoeting van Vincent Hermans, de voormalig secretaris en bestuurslid van de Mgr. Schravenstichting, en Roel Verheggen, musicus, regisseur en scriptschrijver. Als artistiek adviseur en dirigent is hij werkzaam voor stichting SentoVero, waarvoor hij o.a. een aantal keren een Passion realiseerde. ‘Helse liefde’ is een voorstelling waarvan het verhaal van de Nederlandse Lazarist en bisschop Frans Schraven spil en inspiratiebron vormt.

‘Helse liefde’ gaat over Louise, een vrouw anno nu, die door haar man wordt mishandeld. Door de ontmoeting met een voorbijganger in het park komt ze in aanraking met het verhaal van Frans Schraven. Het is voor Louise het begin van de zoektocht naar haar eigen innerlijke kracht en een uitweg uit haar benarde situatie.

De première van de voorstelling was gepland in 2021. De coronapandemie gooide echter roet in het eten. De cast moest daarom online vanuit thuis oefenen. Het creatieve team, een 40-koppige crew, bestond uit de projectleider, Roel Verheggen, Nick Zwart (arrangeur, pianist en repetitor), Bas Winkelmolen (geluidsman), zangers en spelers, onder wie de hoofdrolspelers, Lidy Nabbe, Veerle Bolenius, Wim van de Riet en Roel Verheggen. Deze hoofdrolspelers hebben zich fantastisch ingezet en een krachtige hoopvolle voorstelling neergezet. Dank ook aan Paul Arts en Harry Schraven voor de hulp bij de kaartverkoop aan de deur en de verkoop van de stripboeken ‘Post uit China’ van Geert de Sutter.

De nieuwe planning, voor 2022 en 2023, ging uit van tien voorstellingen door het hele land. Helaas, drie locaties werden gecanceld wegens griep van de regisseur en hoofdrolspeler, wegens de verwarming die defect was en een onvoldoende ticketverkoop mede veroorzaakt door een groot straatevenement. Zo is de voorstelling op acht locaties opgevoerd, met tussenpozen van gemiddeld anderhalve maand en een zomerstop. Dat was in de kerken van Panningen, Nuenen, Oudewater, Lottum en Scheveningen, met elk 100 tot 150 bezoekers, in het congrescentrum te Roermond met 250 bezoekers en twee keer in een uitverkochte Schouwburg Venray.

Meer dan 1500 bezoekers hebben de indrukwekkende voorstelling gezien. Zij hebben het verhaal van bisschop Frans Schraven gehoord en ook het verhaal over (seksueel) geweld. Een verhaal dat verteld móet worden.

Bij de voorstelling werd geld ingezameld voor het expertisebureau ‘Helse liefde’ dat zich inzet voor hulp aan slachtoffers van mensenhandel en (huiselijk) geweld. Ze richten zich op preventie, voorlichting op bijvoorbeeld scholen en ouderbegeleiding bij bv. situaties met ‘loverboys’. Roel Verheggen is hier actief bij betrokken. Verdere informatie over de voorstelling vindt u op de website Helseliefde.com zolang deze nog ‘in de lucht’ blijft.

Vier jaar lang heeft de 40-koppige crew elkaar vastgehouden en vol enthousiasme en bezieling geoefend en gespeeld. Lees nog eens de interviews met enkele (hoofd) spelers en zangers.

Programmaboekje met liedteksten, met sponsoring van Berden Mode Venray.

Het zou mooi zijn als er een playlist komt, wie?

De Mgr. Schravenstichting, de opdrachtgever van de voorstelling ‘Helse Liefde’ heeft op 4 juni 2023 de Wilhelmina Sangers Cultuurprijs in ontvangst genomen. De prijs is toegekend voor het project Muziekspel ‘Helse Liefde’. Voor dit initiatief en de overige werkzaamheden heeft het bestuur van de Stichting Wilhelmina Sangers een prijs toegekend van € 2.500,-. De Stichting Wilhelmina Sangers heeft als doel de katholieke godsdienst te bevorderen door cultuurprijzen uit te reiken. Het gaat om een prijs voor geleverde prestaties. De Mgr. Schravenstichting heeft haar doelstelling – met de voorstellingen – gehaald: aandacht voor het voorkomen van seksueel geweld en de bevordering van solidariteit met slachtoffers van seksueel geweld.

Panningen zondag 9 oktober 2022 (de première)

in de kapel van het Missiehuis van de Paters Lazaristen in Panningen

Uitverkocht! De genodigden van de prachtige première van de voorstelling waren na afloop vol lof. Enkele quotes: ‘meermaals ontroerd’, ‘ik kom nog een keer kijken’ en ‘prachtige zang en spel’. Geweldige inzet van het hele team. Het was een mooie eerste emotionele uitvoering op een bijzondere locatie.

Met de muzikale voorstelling ‘Helse Liefde’ wordt de moord op Frans Schraven herdacht. En die voorstelling blijkt behoorlijk actueel te zijn.

Hierna een radioreportage d.d. 12 oktober 2022 van Frank Ruber van L1, Cultuurcafé
Luister hier ( duur 11 min )

Nuenen zondag 5 februari 2023

Protestantse Kerkgebouw De Regenboog

Na de zinderende première volgde een succesvol optreden bij de PKN gemeente. Zie de publicatie vooraf in de Nuenense krant d.d. zie bijlage. De reacties na het optreden in Nuenen waren overweldigend: ‘zeer ontroerend’, ‘prachtige koorzang’, ‘indrukwekkende voorstelling’, ‘Het was een indrukwekkende voorstelling sommige mensen tot tranen toe geroerd in het publiek’ en “Het moeizame praten over partnergeweld in het muziekspel komt goed naar voren”.

Kijk hier het promotiefilmpje, gemaakt bij het optreden in Nuenen (video).

Oudewater zondag 5 maart 2023

Sint Franciscus kerk, R.K. Parochie Pax Christi

Een mooie voorstelling van Helse liefde in een prachtige grote kerk, ontworpen door Evert Margry, een volgeling van de beroemde architect Pierre Cuypers.

Weer heeft de crew een spetterend muziekspel neergezet. Zij hebben de toehoorders weten te boeien, zodanig dat zij emotioneel werden geraakt. Een mooi applaus klonk regelmatig uit de koude maar prachtige Sint Franciscus kerk met een hartverwarmend onthaal. Dank voor het fijne gastvrije ontvangst door het team van de Franciscuskerk onder leiding van Marja van der Horst.
De reacties: ‘Echt een prachtige uitvoering met heel veel enthousiasme’, ‘Het overtrof echt mijn stoutste verwachtingen. Er werd live gezongen en geacteerd. Sommige liedjes a capella en andere werden begeleid met pianomuziek maar allebei loepzuiver.’.

Zie de publicatie in de IJsselbode van 20.2.2023

Roel Verheggen zingt het prachtige lied met tekst van Toon Hermans

Roel Verheggen zingt het prachtige lied met tekst van Toon Hermans. Opname van Annemarie van Leen Janssens. Luister en kijk hier

Venray zondag 14 mei 2023

in de Schouwburg te Venray

In Venray twee geweldige uitverkochte middag- en avondvoorstelling en dat op Moederdag! Wat een inzet van allen!

Op de agenda van de Schouwburg wordt ‘Helse Liefde’ in één adem genoemd met sterren als Karin Bloemen, Edsilia Rombley, Jandino en Kluun. Schitterend! Daarbij vooraf een publicatie in De Limburger op 30 april 2023.

Reacties: ‘Twee verhaallijnen doorkruisen elkaar en vinden elkaar, waar verdriet, geweld, vriendschap en liefde samen komen’, ‘Geweldig was het zeker’ en ‘Een groep mensen die een krachtige, integere, soms confronterende maar zeker ook een hoopvolle voorstelling neerzet’, ‘ Bijzonder verrast en de voorstelling had ons ook emotioneel geraakt’.

Lottum zaterdag 17 juni 2023

Sint-Gertrudiskerk

Het was een prachtige voorstelling over (seksueel) geweld tegen vrouwen, indrukwekkend. Twee verhaallijnen: Louise die thuis mishandeld wordt en het verhaal van Mgr. Schraven die in China 1937 weigert vrouwen ‘mee te geven’ als troostmeisjes voor Japanse soldaten. Louise vindt kracht door het verhaal van Schraven.

Van de hoofdrolspeelster: ‘Ik vond het geweldig om als één van de twee Louises de bühne te mogen betreden in de indrukwekkende, maatschappelijk belangrijke, ontroerende, maar bovenal fantastisch mooie voorstelling ‘Helse Liefde’. Een mooie tijd met bijzonder fijne reacties op mijn optreden. Er zijn heel veel mooie reacties en complimenten ontvangen, o.a. ‘Goed verhaal, goed gezongen!’.

De voorstelling in Lottum was een groot succes dankzij het enthousiasme van de crew. Speciaal dank aan de podiumteams onder leiding van Peter Gommans die gezorgd hebben voor de podiumopbouw en -afbraak!

Roermond donderdag 9 november 2023

Congrescentrum Het Forum

Een besloten voorstelling van ‘Helse Liefde’ op de Algemene Ledenvergadering van ZIJ Actief-Limburg, met een grote opkomst aan bezoekers c.q. de leden van deze organisatie en opvallend veel vertegenwoordigers van andere organisaties zoals van ‘Orange The World’.
Deze middagvoorstelling is grotendeels opgezet met Aurelia Renierkens, secretaris van ZIJ Actief. De organisatie ‘van en voor actieve vrouwen’ bestaat al 90 jaar en is het grootste vrouwennetwerk van Limburg. Voor fotoverslag kijk op de website.

Reacties uit de zaal: ‘Een brok in mijn keel. Helaas is huiselijk geweld nog steeds een actueel thema…’, ‘Prachtig! Echt een fantastische voorstelling. De liedjes paste perfect bij het verhaal en waren geweldig om mee te zingen.’, ‘Ik heb zelf gelukkig nooit iets met geweld meegemaakt, maar toch grijpt deze voorstelling me aan. Ik ben zo bang dat mijn kleindochters zoiets overkomt…’, ‘De reacties van onze leden waren unaniem enthousiast.’

Scheveningen zaterdag 11 november 2023

De Oude Kerk

De voorstelling in Scheveningen was een indrukwekkende voorstelling en voor de hele cast een spetterende afsluiting van het project. De Oude Kerk, 15e eeuws, is een prachtige locatie met een prima akoestiek. Bezoekers waren onder de indruk en geroerd. Een bewogen laatste opvoering met veel mooie gasten. Een mooi succes voor de producer, maar vooral voor de uitvoerenden en zangers. Deze avond werd gerealiseerd in zeer goede samenwerking met Zonta Den Haag en de eventmanager van De Oude Kerk.

Heel positieve reacties zijn ontvangen:  ‘Het was een intens en mooie laatste voorstelling ‘Helse Liefde’ dankzij prachtige zangers en spelers, ‘Het was indrukwekkend, ik heb genoten’, ‘Een mooie voorstelling met een helaas nog steeds actueel thema’.   ‘De voorstelling was van deze tijd. Een gebeurtenis om over na te denken. Heel goed gespeeld en gezongen.’, ‘Het was een Topprestatie’, ‘Gefeliciteerd allen die dit grote project hebben weten te verwezenlijken! Geweldig!’. ‘We vonden de voorstelling heel indrukwekkend. Prachtige ambiance, we hebben genoten. Bedankt voor de tip en de mooie avond.’, ‘Het was een mooie en zeer bijzondere ervaring!!’.

Aan de Stichting Yasmin is op deze avond een donatie gedaan door Zonta Den Haag en de Mgr. Schravenstichting. Verder is de meeropbrengst van de voorstelling voor de Stichting Yasmin Den Haag, voor hun traject ‘Jij & Yasmin Veilig’. De Stichting ondersteunt vrouwen op het gebied van veiligheid, zelfredzaamheid en economische zelfstandigheid.

De avond werd geopend met een traditionele Chinese dans van het team van de Stichting Chinese Brug te Den Haag, onder leiding van Yu fang Lin. Ook was er een intieme expositie van de treffende schilderijen van Mieke van den Brande. Van dit laatste optreden van ‘Helse Liefde’ in De Oude Kerk te Scheveningen is een mooi artikel verschenen in het blad ‘Den Haag Centraal’ van 9 november jl. Met dank aan regisseur Roel Verheggen en de journalist Eric Korsten. Voor de voorstelling ‘ Helse Liefde ‘ te Scheveningen heeft de Mgr. Schraven Stichting een subsidie ontvangen van de Gemeente Den Haag, afd. Preventie en vroeg signalering huiselijk geweld. Kijk hier een klein filmpje van het applaus aan het eind van de voorstelling. (opname: Isabel Bakker- Schraven)
De Mgr. Schravenstichting heeft met haar project ‘Helse Liefde’ – een krachtige, integere, soms confronterende maar ook hoopgevende voorstelling van zang en spel – aandacht voor slachtoffers van (seksueel) geweld gevraagd. Daarmede wilde zij de bezoekers van de voorstellingen uitnodigen ‘verborgen’ geweld in hun directe omgeving te herkennen en aansporen daar actie op te ondernemen. De doelstelling gehaald: ‘Een bijdrage leveren aan het voorkomen van seksueel geweld en de bevordering van solidariteit met slachtoffers van seksueel geweld en dat vertalen in concrete projecten.’ Klik hier voor een prachtige foto-impressie van het hele ‘Tour de Force’ Helse Liefde.
Hier vindt u de links naar de websites van de organisaties en personen die een sterke band hebben (gehad) met de voorstelling ‘Helse Liefde’:

Meer artikelen

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!