NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 11, nummer 64, nr. 5 2019
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

Inhoud

terugblik mgr. Schravenherdenking 2019: 'Wat een prachtige dag!'.

'Wij zijn trots op hen, trots op hun moed en hun trouw aan de Heer'.

Deze woorden klonken uit de mond van de Chinese priester Vincent Wang tijdens de plechtige eucharistieviering op 13 oktober, de verjaardag van bisschop Schraven.
lees verder

de jaarlijks mgr. schravenlezing

door pater Jeroom Heyndrickx van het Verbiest Instituut in Leuven.

Een zeer gedegen en doorwrocht betoog hield p. Jeroom Heyndrickx over de overeenkomst die China en Rome in september afgelopen jaar sloten. Een historische gebeurtenis van formaat. In grote lijnen schetste de inleider hoe de Kerk én China in de 19de en 20ste eeuw gewond waren geraakt en totaal van elkaar waren verwijderd. Het streven van communisten naar een onafhankelijke kerk betekende een radicale breuk tussen beide. De relatie werd er een van harde confrontatie. Sindsdien zijn beide, China en Rome veranderd.
lees verder

Passion 'helse liefde' in de aanbieding

Dit persbericht ging naar België en Nederland.

'Helse liefde' is een voorstelling waarin het verhaal van de Nederlandse bisschop Frans Schraven spil en inspiratiebron vormt. Tijdens de Japanse bezetting van China in 1937 redde Frans Schraven het leven van vrouwen die door de Japanners als seksslavinnen mee genomen dreigden te worden. Frans Schraven en zijn acht medewerkers betaalden daarvoor een gruwelijke prijs: zij werden door de Japanners levend verbrand.
lees verder

informatiebijeenkomst over de 'helse liefde'

door Ivonne van der Kar

Op maandag 23 september kwam een onverwacht grote groep zangers en zangeressen bij elkaar in het buurthuis van Sambeek. Ze waren allemaal gekomen omdat ze een Facebook-uitnodiging van dirigent/regisseur en musicus Roel Verheggen hadden gelezen. Ook in verschillende kranten of lokale huis-aan-huisbladen had de uitnodiging gestaan.
lees verder

een andere bisschop Schraven in Azië

In 1942 drong Japan de Filippijnen binnen. Het was het begin van de Tweede Wereldoorlog in de Pacific. De oorlog overviel ook de van oorsprong Duitse bisschop Finnemann. Ook al was hij zelf Duitser en was zijn vaderland een bondgenoot van Japan, toch had hij niets op met Japan, op dat moment overwinnaar in Azië. De bisschop hield zich meer bezig met liefdadigheidswerk. Tijdens de oorlog ging hij drie keer naar de hoofdstad Manilla met het verzoek te mogen aftreden. Maar hij kreeg te horen dat 'nu meer dan ooit herders bij hun kudde moesten blijven'.
lees verder


Secretariaat Mgr. Schraven Stichting: Kloosterstraat 54, 6369 AE Simpelveld, tel. 0455445419
Website: www.mgrschraven.nl Contact: info@mgrschraven.nl
Facebook: www.facebook.com/mgr.schravenstichting
Bankrekening Mgr. Schraven Stichting: NL74RABO0148175341 BIC: RABONL2U.
Voorzien van de ANBI-status.