De gedenkkapel is gesitueerd in een zijbeuk van de Parochiekerk H. Naam Jezus.
Adres:  Kerkstraat 9, 5871 AP Broekhuizenvorst ( Limburg ), gemeente Horst aan de Maas.

Broekhuizenvorst is een dorpsgemeenschap en ligt aan de Maas tussen Venlo en Venray.

De kapel is dagelijks open voor bezoek van 9.00 uur -17.00 uur.
Ook kunt u een rondleiding aanvragen via het emailadres info@mgrschraven.nl

Het zijn negen Europeanen die in 1937 in China tijdens de Japanse bezetting zijn omgebracht en die in de kapel worden herdacht: drie Nederlanders, een Kroaat, een Slowaak, drie Fransen en een van Poolse afkomst. Bertrand Eugene, Biskupic, Ceska Thomas, Charny Lucien, Geerts Antonius, Prinz Wladyslaw, Robial Emmanuel, Schraven Frans, Wouters Gerard. Ook slachtoffers van (seksueel) geweld worden herdacht.

Het hier en nu bestaat uit het verleden verstrengeld in het heden,
verlangend naar de toekomst, met daarin ons verhaal.
Dat verleden strekt zich uit voorbij de oerknal.
Het heden dat zijn wij. Ieder met zijn of haar eigen verhaal.
Uniek, sterk gekleurd met de gekende en ongekende verhalen uit het verleden.
De gedenkkapel van Frans Schraven en zijn met gezellen laat dat zien.

Jan Haen, priester – kunstenaar

Kroniek


2012: Werk in uitvoering

Het jaar 2012 is het jaar van de afronding van de nodige ‘werken in uitvoering’. Jarenlang zijn er allerlei plannen gesmeed, uitgewerkt en in uitvoering gebracht om 9 oktober van dit jaar de 75ste herdenking van de marteldood van Mgr. Schraven en gezellen extra kleur en gestalte te geven.

De priester-kunstenaar Jan Haen, Redemptorist te Weesp heeft een ontwerp gemaakt voor de gedachteniskapel. Jaren geleden werd hij in Frankrijk uitgenodigd voor eenzelfde project. In 1997 zijn tijdens de burgeroorlog in Algerije zeven Trappisten vermoord. De overste van deze groep is afkomstig uit Frankrijk. In diens geboortedorp heeft Jan Haen de kerk ook beschilderd als herinnering aan deze martelaar. Nu is het de beurt aan Mgr. Schraven. Hij is zeer geraakt door het martelaarschap van Mgr. Schraven en gezellen. Hij maakte een alomvattend project dat de beschildering van de muren van de kapel beslaat.  Hij schrijft daarover zelf het volgende:

Mgr. Schraven is een hedendaags icoon van iemand die het opnam voor vrouwen al kostte dat zijn leven. Om hem en zijn medemartelaars waardig te eren en te herinneren, is gekozen voor het inrichten van een kapel, waar zijn verhaal in beeld gebracht wordt. Tevens is het  ook een plek, waar bewust in beeld  gebracht kan worden het onrecht dat vrouwen aangedaan is en nog steeds aangedaan wordt ,- met de uitnodiging en aanmoediging om tot reflectie te komen. En daarmee blijvend de strijd  aan te gaan tegen elke vorm en manifestatie van vrouwendiscriminatie waar ook ter wereld.

Er zijn dus twee thema’s die tot uitbeelding  komen:

  1. Het verhaal van Mgr. Schraven en zijn mede martelaren en
  2. De eerbiedwaardigheid van de vrouw en het geweld dat haar waardigheid aangedaan wordt.  De muren samen met het plafond bieden de mogelijkheid om bovengenoemde thema’s tot hun recht te laten komen.

Een kleurenverdeling geeft de mogelijkheid om de twee thema’s duidelijk te kunnen onderscheiden en terzelfder tijd een verbinding te leggen tussen de twee. Teksten tegen het plafond  geschilderd,   versterken de verbinding tussen de twee thema’s.

Het verhaal van Mgr. Schraven en de andere martelaren is gegoten in de vorm van een narratieve schildering  van ongeveer 1.20 m breed dat horizontaal over de muren van de ene kant van de kapel loopt,  en aan de muur tegenover, de portretten van de martelaren ten toon stelt.

De kleuren zijn uit een palet dat gedomineerd wordt door rood en geel;  twee kleuren die sterke associaties met  China hebben. De rest van de

muren  worden in schakering van blauw en zwarte tinten beschilderd. Daarop worden de thema’s in verband met vrouwen uitgebeeld.  Het plafond wordt beschilderd met een middel olijf groen met witte letters.

Muur 1. Het verhaal van Mgr. Schraven en de andere martelaren.

A In het midden: Links een schildering van een  gedeelte van een foto van een familieportret gemaakt kort na  zijn eerste H. Mis in Broekhuizenvorst en bij zijn afscheid naar China.

Tegen de achtergrond van een kaart van dat gedeelte van China waar hij woonde en werkte, staat Pater Schraven in traditionele Chinese klederdracht zoals gebruikelijk was bij de missionarissen in China. Tegen de achtergrond van de Kathedrale kerk van Chengtingfu  zit Mgr. Schraven als de bisschop.

Bovenaan:  B  De vrouwen schilderingen

Op een gestileerde wijze zijn man en de vrouw (de Adam en de Eva) uitgebeeld. Ze zijn geschapen in de beeltenis van God. Ze kijken naar het licht, symbool  van de Eeuwige, dat immer en altijd uitstraalt over de schepping.  Een beeldje van de zgn. Venus van Willendorf,  rond 25000 jaar oud,  staat afgebeeld. Vermoedelijk een vruchtbaarheidsbeeldje dat Moeder- aarde voorstelt en daarmee vertelt dat heel vroeg in de menselijke geschiedenis de vrouw gezien werd als symbool voor de toekomst, van nieuw leven.

Dan is er Maria, de moeder van Jezus, de mens geworden openbaring van God de Eeuwige, uitgebeeld. Ze houdt haar kind omhoog.

Het plafond direct boven de schildering draagt de tekst – God schiep de mens als zijn beeld…mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. (Genesis 1:26 – Willibrord Bijbel vertaling)

Kunstwerk bisschop Schraven in kerk Broekhuizenvorst

Tussen 23 juli en 31 augustus 2012 gaat pater Jan Haen in de vroegere ’kinderkapel’ van de kerk het levensverhaal van bisschop Schraven op panelen uitbeelden. Hier volgt zijn opzet voor een van deze afbeeldingen:

In het middengedeelte: Het verhaal van bisschop Frans Schraven en de  andere martelaren.

Links staat Frans Schraven beschermend voor de Chinese vrouwen en meisjes, terwijl de Japanse commandant met zijn soldaten de vrouwen opeist.

In het midden worden Frans  Schraven en zijn lotgenoten,  geblinddoekt en met hun handen op hun rug gebonden,  weggeleid.  Duidelijk herkenbaar is de pater trappist in zijn wit-zwarte  habijt en vooraan de Slowaakse oud-officier Biscupič, die Frans Schraven bij de gevangenneming probeerde te verdedigen.  In de derde scène gaan Frans Schraven en zijn gezellen in vlammen op.

Geweld tegen vrouwen in het bovengedeelte: 

 Een  vrouw  houdt haar baby vast en de kinderen op hun beurt hun moeder. Een zorgzame moeder die er alleen voor staat. Daarboven gebruikt  een man geweld tegen een vrouw. Onder het raam ligt een vrouw als slachtoffer tegen de grond. Rechts onder verzamelen twee vrouwen  bruikbare en eetbare resten van de wegwerp vuilnis. Daarboven,  wordt een vrouw gestenigd, verwijzend naar de eerste martelaressen in het vroege christendom.

Samenwerking met vrijwilligers:

Het bijzondere van de werkwijze van pater Jan Haen is het collectief karakter. Hij werkt elke dag samen met een groep vrijwilligers. Hij heeft daar wereldwijd  goede ervaringen mee. Zo wil  hij ook in Broekhuizenvorst te werk gaan.  Een groep van 40 personen hebben zich opgegeven om een of meerdere dagen te komen helpen. Maar dat is nog te weinig. Elke dag kunnen zeker 5 personen tegelijkertijd werken.  Er wordt gewerkt van maandag tot en met vrijdag van 9 – 5 uur. Het bestuur en pater Jan Haen nodigt u graag uit om deel te nemen aan dit zeer bijzondere project.  Een kans om uw ‘handtekening’ achter te laten op dit zeer bijzondere kunstwerk dat permanent gaat herinneren aan bisschop Frans Schraven

In de loop van 2012-2013 wordt gewerkt aan de voltooiing van dit gedenkmonument voor de martelaren en  slachtoffers van geweld. Daarvoor moeten nog de nodige procedures worden afgehandeld.

Vorderingen werkzaamheden gedenkkapel

De martelaren gezicht geven voor onze tijd.

Chinese grond onder zijn voeten 

‘Nu mag ik ook een kathedraal bouwen’

Met man en macht aan de slag.

‘Wat een heldenmoed voor al die vrouwen op te komen!’

Mgr. Schraven in drievoud van Paula Görtz

Werken liggend op de grond.

Een staaltje van vakmanschap

De panelen worden op elkaar gehesen. Een klus van een hele dag. De vrijwilligers gaan een dagje  ‘floriaderen’, zoals pater Jan Haen het uitdrukt.

Gasten rondleiden en toelichten…

Pater/ kunstenaar Jan Haen kiest de kleuren

En zo wordt het….

Zelfs Chinese inbreng met Chinese letters

Zaterdag 13 oktober 2012

Na aankomst op het vliegveld van Düsseldorf brengt de Chinese aartsbisschop Mgr. Savio Hon Tai Fai een bezoek aan de gedenkkapel van Mgr. Schraven in Broekhuizenvorst.

Met veel warmte geeft kunstenaar pater Jan Haen CssR hem uitleg over het verhaal op de panelen.

Broekhuizenvorst, zondag 14 oktober 2012,
eucharistieviering en inwijding van de mgr. Schravenkapel

Pater Jerney (Oostenrijk) (China) met martelaar Thomas Ceska

Pater Noga( Slowakije) met martelaar Biskupiç

Priester Paul Li met martelaar Robial

Pater Borowski (Polen) met martelaar Ladislaus Prinz

Pater Delplace (Frankrijk) met martelaar Lucien Charny

Mevr.  Marja Leyten-Schraven met Mgr. Frans Schraven

De processie onderweg naar de kerk

Een lachende bisschop Everard de Jong
Deken Alexander de Graaf Woutering (Horst) Wiel Bellemaker en een statige ‘patriarch’

De Japanse priester Fukamizu biedt excuus aan namens de Bisshoppen van Japan

De portretten op de altaartreden. In het midden de reliekschrijn met as van de martelaren en het bisschopskruis.

Aartsbisschop Savio Hon reageert op de brief.

Een uitermate aandachtig gehoor

De drie gemijterde mannen: bisschop de Jong van Roermond, aartsbisschop Savio Hon en abt Bernardus van Tilburg

De ingelijste brief wordt in ontvangst genomen, en een gebaar van verzoening gemaakt…

Pastoor Maikel Prasing van Oudenbosch en Pater Wiel Bellemakers c.m.

Inwijding van de Mgr. Schravenkapel

door Mgr. Savio Hon Tai Fai,  Mgr. E. de Jong en Abt Bernardus

 

 

 

Inzegening van de martelarenkapel

Pater Jan Haen geeft de portretten hun eigen plek in de gedenkkapel.

Na 75 jaar krijgt de as van de martelaren eindelijk een vaste plaats.

6 september 2013

De verlichting in de Mgr. Schravenkapel wordt aangelegd. We danken de anonieme sponsor!

25 augustus 2014

Bezoek van de Abt van het Trappistenklooster van Hong Kong aan de Mgr. Schravenkapel in Broekhuizenvorst. De Abt was in gezelschap van een jonge Trappist.

2 augustus 2015

was er een internationaal bezoek aan de Mgr. Schravenkapel in Broekhuizenvorst. Pater Shijo Kajirathamkunnel, postulator van de paters Lazaristen te Rome in gezelschap van pater Getakun Fanta Shikune, provinciaal overste van de lazaristen in Ethiopië namen een kijkje in de kapel.

op 25 september 2015 erepoort in kerk tussen priesterkoor en mgr. schraven kapel aangebracht.

19 augustus 2017

Chinese bisschoppen bezoeken de kapel in Broekhuizenvorst. Harry Schraven, voorzitter van de Mgr. Schravenstichting geeft de rondleiding. Mgr. Ma, de voorzitter van de Chinese bisschoppenconferentie biedt een cadeau aan.

6 november 2017

Een groep mensen uit Weesp en Muiden heeft een bezoek gebracht aan de kapel in Broekhuizenvorst. Jan Haen gaf zelf een toelichting op zijn kunstwerk in de kapel.

8 oktober 2018

Pater Vincent Wang en Vincent Hermans geven een rondleiding in de kapel voor de Chinese gasten.

Vincent Hermans, gewezen secretaris van de Mgr. Schravenstichting, overleden in 2021, is geboren op de boerderij “op Wis” in Broekhuizenvorst. Al in zijn vroege jeugd is zijn belangstelling gewekt voor het leven van en de moord op Mgr. Schraven en gezellen. Later heeft hij samen met zijn vrouw Marja historisch onderzoek gedaan naar het leven en de dood van de bisschop en zijn gezellen. Dit onderzoek vormt de basis voor het verzoek tot zaligverklaring dat momenteel in Rome in behandeling is. Hij is mede initiator van de Mgr. Schravenkapel en de Mgr. Schravenstichting.

 

15 december 2018

Bezoek van de Japanse historicus Minezaki aan de kapel van Mgr. Schraven en gezellen. Een hartelijk ontvangst van Harry Schraven, voorzitter van de Mgr. Schravenstichting.

26 februari 2023

Op zijn 79ste verjaardag heeft Jan Haen een bezoek gebracht aan de gedachteniskapel van Mgr. Schraven en gezellen. Jan Haen was bijzonder tevreden over de kapel en ook over zijn kunstwerk. Het kunstwerk is in de afgelopen 10 jaar in goede staat gebleven.