NIEUWSBRIEF
'MGR. SCHRAVEN EN GEZELLEN'
jaargang 11, nummer 65, nr. 6 2019
Uitgave van de 'Mgr. Schraven Stichting'

Inhoud

Oecumenisch middaggebed 'een litanie van hoop', Nijmegen, 16 november 2019

Ter inleiding enkele reacties na afloop van de gebedsmiddag rond 'geweld tegen vrouwen'.

'Buitengewoon boeiend!'

Het was weer heel mooi. De lezing van Marian Geurtsen was heel verrassend. Nooit geweten dat MeToo en vrouwenheiligen zo op elkaar lijken. De viering in het Memorial was echt helemaal af met het koor Voces Celestes. Het klonk hemels in de absis met prachtige stemmen a capella, heel erg mooi.
lees verder

Mgr. Schraventuin in Rome

In het voorjaar werden met steun van de Nederlandse Lazaristen Mgr. Schravenrozen gestuurd aan het Generalaat voor de aanleg van de Mgr. Schraventuin in Rome. Er zou een bord bij geplaatst worden met naam en uitleg. Deze belofte is vervuld, zoals de foto's laten zien.
lees verder

Feest in Hong Kong

Op 7 december is in Hong Kong een bijzonder feest gevierd. Pater Benedict Chiao, trappist, vierde zijn 101ste verjaardag en tevens zijn 70 jarig priesterfeest. Deze monnik, jarenlang abt van het trappistenklooster in Hongkong, was in zijn jeugd misdienaar van bisschop Schraven. Zijn vader was de rechterhand van de bisschop. 'Toen bisschop Schraven op 9 oktober 1937 naar de brandstapel werd weggevoerd, had ik maar uit het raam hoeven kijken, want wij zaten in de schuilkelder naast de eetzaal'.
lees verder

Uit het gastenboek van de gedenkkapel

Sinds de inzegening van de Gedenkkapel in 2012 is er een gastenboek aanwezig, waarin gasten hun reacties kunnen geven. Indrukwekkende reacties zijn er te lezen. Een greep uit de vele reacties:

'Een indrukwekkend verhaal van Mgr. Schraven en de strijd tegen vrouwenhandel en uitbuiting.' (kc)
lees verder

Chinareis 2021

In april 2021 is het honderd jaar geleden dat Frans Schraven in China door zijn neef Frans Geurts tot bisschop werd gewijd. Dat eeuwfeest moet gevierd worden met de gelovigen uit het vroegere bisdom van Frans Schraven, het huidige Shijiazhuang. In samenwerking met het Verbiest Instituut in Leuven en waarschijnlijk het Huis voor de Pelgrim wordt gewerkt aan een nieuwe pelgrimage. Momenteel wordt in China overlegd met de Chinese Bisschoppenconferentie en de Chinese autoriteiten.
lees verder

verzoek uit China

Enige tijd geleden kwam de volgende brief binnen van de pastoor van Zhengding, waar bischop Schraven bisschop was en is vermoord:

Hallo, meneer Wensheng (Chinese spelling van de naam Vincent), in wie de Heer Jezus welbehagen vindt (kerkelijk begroeting):

Op 9 oktober hebben wij hier, samen met andere priesters van ons bisdom en veel medegelovigen gebeden voor bisschop Schraven en zijn metgezellen.
lees verder

Eerbetoon aan bisschop Frans Geurts in China

Bij gelegenheid van Allerzielen vond in China een opmerkelijke viering plaats waar eer werd gebracht aan Mgr. Frans Geurts, neef en wijbisschop van bisschop Frans Schraven. Dit jaar werd in het midden van het kerkhof in de plaats Shisan, 80 km ten noorden van de miljoenenstad Tangshan een groot eremonument opgericht voor de bisschoppen van het vroegere bisdom Yungpingfu/Lulong. Op een grote steen heeft een kunstenaar de beeltenis van Mgr. Geurts gegraveerd met uitleg over zijn persoon.
lees verder

 

kort bericht

Info uit het bestuur:

Twee personen hebben het bestuur van de Mgr. Schraven Stichting vanwege persoonlijke omstandigheden verlaten. Het gaat om mevrouw Isabel Bakker-Schraven en de heer Vincent Hermans. Beiden stonden aan de wieg van de stichting in 2007.
lees verder

 

uitsmijter: zoals u kunt zien is dit nummer 65.

Met nummer 65 bereikt de Nieuwsbrief de pensioengerechtigde leeftijd oude stijl.

(grapje)


Secretariaat Mgr. Schraven Stichting: Kloosterstraat 54, 6369 AE Simpelveld, tel. 0455445419
Website: www.mgrschraven.nl Contact: info@mgrschraven.nl
Facebook: www.facebook.com/mgr.schravenstichting
Bankrekening Mgr. Schraven Stichting: NL74RABO0148175341 BIC: RABONL2U.
Voorzien van de ANBI-status.